Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETDato 11. november 2013Spørgsmål fra Europa-udvalget til udenrigsmi-nisteren af 24. oktober2013.EUU alm. del spm. 26stillet af Nikolaj Villum-sen (EL).
Spørgsmål 26Ministeren bedes redegøre for om EU er ved at indgå et kompromis med Israel, derslækker på EU's fremførte krav om at støtte til videnskabelige og kulturelle projekterikke må gå til bosættelser på den ulovligt besatte Vestbred, samt redegøre for hvilkeinitiativer Danmark har taget eller vil tage for at sikre at EU-midler ikke bruges istrid med Folkeretten. Jf.http://politiken.dk/debat/profiler/kampzonen/ECE2106537/eu-saelger-ud-i-israel-palaestina-konflikten/Svar:EU og Danmarks holdning til de israelske bosættelser på Vestbredden er klar - de erulovlige og udgør en hindring for fred.Regeringens opfattelse er derfor, at status quo er uholdbar. Der har længe væretbrug for en forbedring af rammerne for palæstinensernes hverdag. I den forbindel-se er de ulovlige israelske bosættelser et centralt problem. De løbende udvidelser afbosættelserne underminerer muligheden for en to-statsløsning, fordi realiteterne påjorden ændres. Bosættelserne indebærer herudover i praksis, at palæstinenserne idagligdagen rammes af mange udfordringer.Derfor har regeringen arbejdet for, at EU strammer op på forvaltningen af EU-Israel-associeringsaftalen, så bosættelserne ikke, hverken aftalemæssigt eller i praksis,vil kunne være omfattet af de gunstige bestemmelser, som er møntet på Israel. Iopfølgning på de detaljerede rådskonklusioner fra EU´s udenrigsministre i maj 2012understregede ministrene således i december 2012 i nye rådskonklusioner bl.a., at”alleaftaler mellem Israel og EU skal utvetydigt og klart indikere, at de ikke finder anvendelse påområderne besat af Israel i 1967”.
Det er på baggrund af dette politiske mandat fra EU´s udenrigsministre, at Kom-missionen den 19. juli 2013 offentliggjorde ”Retningslinjerom EU-tilskud, priser og finan-sielle instrumenter til projekter i de områder, der er blevet besat efter juni 1967.”Fra dansk sidehar man opfordret Kommissionen til at udarbejde disse retningslinjer, fordi det er etcentralt punkt i Danmark og EU´s politik, at der ikke bevidst eller ubevidst finderaktiviteter sted i EU-Israel regi, som risikerer i modstrid med EU´s politik at begun-stige de ulovlige bosættelser. Regeringen forventer, at retningslinjerne vil træde ikraft den 1. januar 2014 som forudset, herunder i overensstemmelse med EU-udenrigsministrenes politiske mandat givet i rådskonklusionerne i december 2012som anført ovenfor.Jeg vil også pege på, at regeringen sidste år offentliggjorde en frivillig mærkningsvej-ledning for fødevarer fra bosættelserne, lige som det er regeringens politik at frarådedanske private og offentlige virksomheder og institutioner at have aktiviteter i ogmed de israelske bosættelser. Enhver aktivitet risikerer at medvirke til at opretholdeeller legitimere de ulovlige bosættelser. Der er samlet set en klar linje i dansk politiki forhold til bosættelser og enhver aktivitet i denne forbindelse.Det skal understreges, at regeringens politik er rettet mod de ulovlige bosættelser ogikke mod det dansk-israelske samarbejde i øvrigt. Danmark har historisk haft et tætog tillidsfuldt forhold til Israel, og det ønsker regeringen fortsat skal være tilfældet.Regeringen ønsker selvsagt, at fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina villykkes. Jeg har selv, siden fredsforhandlingerne blev en realitet, meget klart givetregeringens fulde støtte til de amerikanske bestræbelser. Det har jeg gjort både overfor udenrigsminister John Kerry og i samtaler med EU-kolleger samt andre. Detgælder også i forhold til den nye israelske ambassadør i Danmark, som jeg mødtesmed kort efter hans ankomst denne sommer. Samme budskab giver vi fra regerin-gens side til de palæstinensiske regeringsrepræsentanter. Alt sammen vel vidende, aten løsning vil kræve flere, meget smertefulde, kompromisser mellem de to parter,hvilket begge til fulde er klar over.