Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
1364039_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET
1. maj 2014
Spørgsmål fra Europaudvalget tiludenrigsministeren af 4. april 2014.EUU alm.del – spørgsmål 162 stillet afNikolaj Villumsen (KF)

EUU alm. del

Spørgsmål 162

”Ministeren bedes redegøre for menneskerettighedssituationen i Ukraine og vurdere, om dennye ukrainske regering lever op til sine forpligtelser ift. at sikre grundlæggende demokratiskerettigheder?”

Svar:

Ifølge bl.a. FN og OSCE har Ukraine gennemgået en positiv udvikling på demokrati- ogmenneskerettighedsområdet, ikke mindst efter regeringsskiftet i februar 2014. Den ukrainskeregering arbejder løbende på at skabe yderligere fremskridt i tæt samarbejde med en rækkeinternationale organisationer, herunder EU, OSCE, FN og Europarådet. Undertegnelsen den21. marts af de politiske kapitler i associeringsaftalen med EUmå forventes at have en positiveffekt ift. atfremme Ukraines demokratiske orientering og menneskerettighedssituationen.Aftalen indebærer bl.a. en forpligtelse for Ukraine til at sikre, at interne reformer er ioverensstemmelse med demokratiske principper, menneskerettighedsstandarder ogretsstatsprincipper. Derudover etableres rammer for regelmæssig politisk dialog, der giver EUmulighed for at påvirke den videre udvikling i landet mod europæiske standarder.Ukraine har fortsat nogle udfordringer, bl.a. ift. reform af retssystemet, forvaltning af offentligeressourcer og behandlingen af seksuelle minoriteter. Den ukrainske regering forbereder iøjeblikket en ny sproglov og en forfatningsreform. I den forbindelse vil det bl.a. være vigtigt atsikre det russisktalende mindretals rettigheder.Fra EU's og dansk side vil situationen i Ukraine også fremover blive fulgt tæt,og dendemokratiske udvikling og menneskerettighedssituationen vil vedblive at være et væsentligtelement i vores dialog med regeringen, bl.a. gennemvores bilaterale naboskabsprogram oggennem EU’s naboskabspolitik.
1