Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
1364034_0001.png
1364034_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
1. maj 2014
Spørgsmål fra Europaudvalgettiludenrigsministeren af 4.april 2014.EUUalm.del– spørgsmål 160stillet afNikolaj Villumsen (KF)

EUU alm. del

Spørgsmål 160

”Ministeren bedes redegøre for menneskerettighedssituationen i Moldova samt redegøre forom ministeren mener, de demokratiske forhold i landet er på et niveau, så EU bør underskriveen associeringsaftale med Moldova i juni 2014?”

Svar:

Moldova har gennem en årrække gennemgået en positiv udvikling på demokrati- ogmenneskerettighedsområdet. Det seneste parlamentsvalg i 2010 blev afviklet på transparent ogupartisk vis, og valgafviklingen blev bedømt positivt af de internationale observatører.Moldova, der er et af Europas fattigste lande og har en etnisk blandet befolkning, har dogfortsat nogle udfordringer på menneskerettighedsområdet. På trods af væsentlige fremskridt eren central udfordring stadig omsiggribende korruption, særligt i retssektoren, derhæmmerretssikkerheden, herunder adgangen til en retfærdig rettergang. Det fremgår blandt andet afEU's seneste fremskridtsrapport.Den moldoviske lovgivning vedr. etniske minoritetersrettigheder lever generelt op til internationale standarder, men der har været rapporteretomtilfælde af diskrimination.I forhold til ytrings- og mediefrihed er det EU-kommissionensoverordnende vurdering, at situationen generelt er god med fri adgang og et stort antal medier,omend der er en vis bekymring vedr. manglende transparens ogkoncentration afejerforholdblandt medierne.Regeringen i Moldova arbejder løbende på at skabe demokratiske forbedringer, bl.a. ift.retssektoren og pressefriheden, i tæt samarbejde med en række internationale organisationer,herunder EU, OSCE og Europarådet. Underskrivelsen af en associerings- og frihandelsaftalemellem Moldova og EU planlagt til juni 2014må, i kraft af det ambitiøse reformprogram knyttettil aftalen, forventes at bidrage til at styrkemindretalsbeskyttelsen og retssikkerheden i landet.Fra dansk side vil vi også fremover følge menneskerettighedssituationen i Moldova tæt ogdrøfte spørgsmålet med landets myndigheder, bl.a. gennem vores bilaterale naboskabsprogramog gennem EU’s naboskabspolitik, herunder naboskabsinstrumentet.Under mit besøg iMoldovaden 7.-8. april havde jeg selv lejlighed til at drøfte spørgsmål om menneskerettighederog pressefrihed. Jeg rejste bl.a. sagenom den angiveligeblokering af signalet fra tre moldoviske1
tv-stationer. Det blev oplyst, at dette ikke var foranlediget af regeringen, men af en kommercieludbyders dispositioner, og at de pågældende kanaler nu igen var tilgængelige i samme omfangsom tidligere.
2