Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg
Sagsnr.2014-13183Doknr.199617Dato07-02-2014
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg har d. 31. januar 2014 stilletfølgende spørgsmål nr. 81 (alm. del) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermedbesvares.Spørgsmål nr. 81:Ministeren bedes redegøre for de sager på dagsordenen for ECOFIN-rådsmødetden 18. februar 2014, som er relevante for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget.Svar:På dagsordenen for ECOFIN d. 18. februar 2014 haren række punkter relevans forErhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, herunder den fælles bankafviklingsmekanisme(SRM), rådskonklusioner om Kommissionens årlige vækstundersøgelse samtproceduren for makroøkonomiske ubalancer.
Den fælles bankafviklingsmekanisme (SRM)ECOFIN’s kompromis om afviklingsforordningen er nu genstand for forhandlinger medEuropa-Parlamentet mhp. en aftale inden EP-valget. På ECOFIN 18. februar 2014forventes en statusorientering.Udover forordningen består ECOFIN’s kompromis også af den kommendemellemstatslige aftale om en fælles sektorfinansieret afviklingsfond, samt en aftaleom, at der skal etableres en brofinansieringsordning (backstop).Når det gælder forordningen, vedrørte drøftelserne på ECOFIN isærbeslutningsprocessen i afviklingsinstansen og Rådets rolle. De centrale elementer iECOFIN’s kompromis blev generelt som redegjort for forud for ECOFIN i december.Der er ikke sket store fremskridt i forhandlingerne med Parlamentet. Parlamentetstøtter ikke ECOFIN-aftalens rolle til Rådet i afviklingsinstansen eller arbejdsdelingenmellem centralt og nationalt niveau. Parlamentet ønsker i stedet en rolle tilKommissionen, og at den fælles afviklingsinstans alene har ansvaret for alle banker ibankunionen, ikke kun de største. Parlamentet er desuden stærkt kritisk over for denmellemstatslige aftale om afviklingsfonden.For så vidt angår den mellemstatslige aftale og problemstillingen om brofinansiering erder endnu ikke klarhed om aftalen, og forhandlingerne om den fortsætter.Sigtet er enløsning inden 1. marts.Rådskonklusioner om Vækstundersøgelsen 2014Der ventespå ECOFIN vedtaget rådskonklusioner om Kommissionensvækstundersøgelse for 2014. Konklusionerne er et input til de overordnedeanbefalinger, som ventes vedtaget af DER den 20.-21. marts, og som landene ventes
at tage højde for i deres nationale reformprogrammer samt konvergensprogrammer iapril.Konklusionerne ventes at lægge vægt på, at landene fortsat prioriterer enlandespecifik og vækstvenlig finanspolitisk konsolidering, genskabelse aflånemulighederne for erhvervslivet, reformer, der fremmer konkurrencen påproduktmarkederne, herunder i servicesektoren, og det digitale indre marked,forskning, uddannelse og grøn økonomi samt bedre jobmuligheder, ikke mindst forunge.Regeringen forventer at kunne støtte konklusionerne.
Rådskonklusioner om makroøkonomiske ubalancerDer ventes vedtaget konklusioner om Kommissionens varslings-rapport som input tilKommissionens dybdegående analyser af 16 lande, herunder Danmark, i foråret.Konklusionerne ventes overordnet at pege på, at der er fremskridt i mange lande modkorrektion af ubalancer, herunder betalingsbalanceunderskud, svag konkurrenceevne,og ubalancer i den finansielle sektor. Det er dog behov for fremskridt, herunder mht.høj privat og offentlig gæld, samt høj udlandsgæld.Regeringen forventer også at kunne støtte disse konklusioner.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2