Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1333805_0001.png
1333805_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
11. februar 2014

Besvarelse af spørgsmål 68 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 15. januar 2014.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. januar 2014 fra MonaStriib, Frederikssund vedrørende stormflodserstatning, jf. ERU alm. del -bilag 134.

Svar:

Stormflodsordningen blev ændret pr. 1. oktober 2012. Det blev denblandt andet fordi, at man ved stormfloden i 2006 oplevede meget langesagsbehandlingstider. I den nye ordning er det forsikringsselskaberne somforetager sagsbehandlingen af stormflodssager fra den første kontakt medden skadelidte til afgørelsen af sagen.Stormrådet er i de sager klageinstans for forsikringsselskabernes sagsbe-handling og afgørelser. Stormrådet har dermed en rolle, som juridisk gør,at rådet ikke kan udtale sig om enkeltsager, inden de er endeligt afgjort.Stormrådet kan vejlede om de generelle regler og principper og på detshjemmeside (www.stormraadet.dk) er der således nærmere oplysningerog beskrivelse af ordningen.Jeg har ikke grund til at tro, at selskaberne ikke gør deres bedste for atbehandle sagerne så ens som muligt, og det er mit indtryk, at dette gene-relt er tilfældet. Sker det ikke, så er der klageadgang til Stormrådet, som iøvrigt kan bruges i alle tilfælde af utilfredshed med selskabernes afgørel-ser.For så vidt angår løbende udbetaling af erstatning til stormflodsramteboligejere rummer stormflodsordningen allerede i dag mulighed herfor.Den skadesramte godkendelse af erstatningsopgørelsen er dog en forud-sætning for, at der kan ske udbetaling. Det skyldes, at stormflodsordnin-gen er en offentlig ordning, hvorfor der skal foreligge et dokumentations-grundlag – og dermed et hjemmelsgrundlag – før der kan ske udbetaling.Hvis skadelidte ikke er enig i taksators opgørelse af skaderne, er det mu-ligt for skadelidte at godkende taksatoropgørelsen med forbehold. Der eren udbredt misforståelse, at man dermed godkender sin skadeopgørelseendeligt. Det er ikke korrekt – ved at tage forbehold angiver man blot, atman har læst og forstået den endelige opgørelse, men at man ikke er enig.For at fjerne denne misforståelse har der været en dialog med repræsen-tanter for forsikringsselskaberne den 28. januar 2014, så de kan vejlede
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
kunderne korrekt. Stormrådets sekretariat vil endvidere offentliggøre detpå dets hjemmeside.Selvom skadelidte tager forbehold skal sagen alligevel afgøres af forsik-ringsselskabet, og udbetalingerne kan startes op og foretages løbende itakt med, at skadelidte sender dokumentation ind for det udførte arbejde.Så snart det er afgjort, at bygningsskaderne er omfattet af ordningen, erdet muligt at udbetale erstatning for op til 40.000 kr., dog maksimalt20.000 kr. pr. entreprise, uden dokumentation fra skadelidte.Der arbejdes endvidere på højtryk for at gøre det muligt også at udbetaleerstatning for løsøre, så snart skaderne er opgjort og godkendt af forsik-ringsselskabet – selvom sagen ikke i øvrigt er færdigbehandlet. Løsnin-gen forventes klar indenfor kort tid.