Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1365636_0001.png
1365636_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
6. maj 2014

Besvarelse af spørgsmål 320 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 9. april 2014 efter ønske fra Preben Bang Hen-

riksen (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, om der er krav til, at banker i forbindelse medkundens køb af de af banken anbefalede investeringsbeviser gør kundenopmærksom på, hvilken provision et sådan køb vil udløse til den formid-lende – og rådgivende – bank. I bekræftende fald bedes oplyst, hvorledesen eventuel oplysningspligt skal udøves, herunder om oplysningen tilforbrugeren skal ske skriftligt i forbindelse med købet og med angivelseaf eksakt provisionsbeløb (eventuelt på afregningen hvor andre relevanteinformationer findes) eller på anden vis.

Svar:

Jeg kan oplyse, at det følger af reglerne om investorbeskyttelse, at enkunde, forud for at denne investerer i et investeringsbevis eller et andetfinansielt instrument, skal informeres om eventuelle provisionsbetalingerfra en tredjepart.Det påhviler værdipapirhandleren at oplyse investoren om provisionsbe-talingens karakter og størrelse. Investorbeskyttelsesreglerne giver mulig-hed for, at værdipapirhandleren kan give kunden oplysningerne om pro-visionens størrelse i en summarisk form, fx ved at angive en procentsatseller et procentinterval.Jeg kan dog oplyse, at der, med Erhvervs- og Vækstministeriets mellem-komst, blev indgået en brancheaftale i 2012 mellem Forbrugerrådet,Dansk Aktionærforening og Finansrådet, der bl.a. præciserer, hvordanpengeinstitutterne skal give provisionsoplysningerne til kunderne.Aftalen indebærer, at detailkunder skriftligt skal oplyses om ÅOP (årligeomkostninger i procent) og formidlingsprovision mv. ved rådgivning for-ud for investering i bl.a. danske investeringsforeninger. Oplysninger forden provisionsbetaling, som banken modtager fra tredjepart i tilknytningtil det produkt, kunden ønsker at investere i, skal angives som procentsatsaf værdien af eventuelt købte investeringsbeviser. Oplysningerne skalligeledes vises i kundens netbank. Aftalen indebærer således en ind-skrænkning af mulighederne for at give oplysningerne om provisionensstørrelse i summarisk form.Derudover har aftalen medført, at den årlige gebyroversigt, der udsendes
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
til detailkunder, er blevet udbygget med en angivelse af ÅOP for danskeUCITS (investeringsforeninger, selskaber med variabel kapital og værdi-papirfonde). Oplysningerne om ÅOP skal suppleres med en angivelse afde UCITS, hvor pengeinstituttet har indgået en distributionsaftale, hvorder også er angivelse af formidlingsprovisionen eller anden form for beta-ling i procent af værdien af investeringsbeviserne.Aftalen, der har været gældende fra og med 1. januar 2013, fremgår afForslag til Lov om ændring af lov om investeringsforeninger m.v., lovom finansiel virksomhed, skattekontrolloven, aktieavancebeskatningslo-ven og kursgevinstloven, jf. afsnit 2.2 og afsnit 3.2.2.2.