Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1364200_0001.png
1364200_0002.png
2. maj 2014J.nr. 14-2114766
Til Folketinget – Erhvervs-, Vækst- og EksportudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 312af 8. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Thomas Danielsen (V).
Morten Østergaard/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål

Vil ministeren oplyse de økonomiske konsekvenser ved at tillade refusion på afgiften tilrumvarme i hotel- og restaurationsbranchen? Ved rumvarme forstås den energi, der erbrugt til at opvarme virksomhedens lokaler, som virksomheden anvender til produktion,lager, salg, kontor og pakkeri.

Svar

En del af hotel- og restaurationsbranchens energiforbrug er afgiftsmæssigt defineret somanvendt til rumvarme mv., mens en del anvendes til procesformål og en del til vejtrans-port. Skatteministeriet råder ikke over detaljerede opgørelser af fordelingen af hotel- ogrestaurationsbranchens energiforbrug mellem de tre anvendelsesformål. Endvidere er detikke muligt at opdele energiforbrug til rumvarme på forskellige bygningstyper- og formål.En betydelig del af hotel- og restaurationsbranchens elforbrug defineres som elforbrug tilproces, hvoraf energiafgiften godtgøres fra 83,3 øre pr. kWh ned til minimumssatsen på0,4 øre pr. kWh. Det gælder el til belysning samt el til madlavning mv.Erhvervenes energiforbrug til rumvarme mv. kan i et vist omfang sammenlignes medhusholdningernes forbrug, og derfor svarer afgiftsbelastningen til husholdningernes.Energi til rumvarme mv. beskattes dermed ens for husholdninger og erhverv.En lempelse af energiafgifterne til rumvarme mv. i hotel- og restaurationsbranchen – fxned til niveauet for proces – vil derfor indebære en særlig lempelse for hotel- og restaura-tionsbranchen. Det vil medføre forvridninger i forhold til andre erhverv. Efter EU’sEnergibeskatningsdirektiv er der ikke hjemmel til at gennemføre særlige lempelser forenergi til rumvarme i hotel- og restaurationsbranchen.En særlig lempelse for hotel- ogrestaurationsbranchens rumvarme vil indebære statsstøtte, som det vil være yderst van-skeligt at få godkendt efter EU’s statsstøtteregler.Det kan desuden tilføjes, at regeringens lempelse af afgiften på elvarme som led i finans-loven for 2013 også gælder el til rumvarme mv. i momsregistrerede erhverv, herunder ihotel- og restaurationsbranchen. Afgiftslempelsen for elvarme udgør 52,6 øre pr. kWhinkl. moms.
Side 2af 2