Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
28. april 2014J.nr. 14-1681287
Til Folketinget – Erhvervs-, Vækst-, og EksportudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 294af 25. marts 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jakob Engel-Schmidt (V).
Morten Østergaard/ Lise Bo Nielsen
I forlængelse af ministerens svar af 20. januar 2014 på alm. del – spørgsmål414 (2012-13) bedes ministeren redegøre nærmere for den svenske Investeringsavdrag,herunder omfang (antal deltagere) og effekt, samt kommenteremulighederne for at etable-re en tilsvarende ordning i Danmark.Svar
Sverige har den 2. oktober 2013 indført regler, der under visse betingelser giver fysiskepersoner fradrag for investeringer i unoterede selskaber i forbindelse med stiftelse ogkapitaludvidelse. Ordningen blev forinden statsstøttenotificeret og godkendt af EU-Kommissionen i juni 2013 efter retningslinjerne i C 194/2 EF retningslinjer for statsstøt-te til fremme af risikokapitalinvesteringer i små og mellemstore virksomheder. Den sven-ske model indeholder følgende hovedelementer:Investorfradraget gives til fysiske personer, der investerer i aktier i små virksom-heder (investeringsselskabet) i forbindelse med disses stiftelse eller kapitaludvi-delse.Fradraget udgør halvdelen af den foretagne investering og må maksimalt være på650.000 SEK, svarende til en investering på højst 1.300.000 SEK pr. år.Fradraget gives i kapitalindkomsten med en værdi på 30 pct.Investeringsselskabet må højst modtage kapitaltilførsel, som giver ret til et inve-storfradrag, på 20 mio. SEK pr. år. Det er en betingelse, at investeringsselskabeter omfattet af definitionen på ”små og mellemstore virksomheder” i statsstøtte-retningslinjerne. Herudover er det et krav, at virksomhederne har en lønudgift påminimum 300.000 SEK i etablerings-/kapitaludvidelsesåret eller det efterfølgen-de indkomstår.Aktierne skal ejes i mindst fem år. Der er endvidere indsat en række værnsregler,der skal modvirke misbrug af ordningen.Det varige provenutab er opgjort til 800 mio. SEK.
Ultimo marts 2014 havde 400 svenskere benyttet sig af muligheden for fradraget, jf.http://www.di.se/artiklar/2014/3/20/ingen-rusning-till-risk-avdrag/.Kommissionen har i januar 2014 udstedt nye retningslinjer for statsstøtte til fremme afrisikofinansieringsinvesteringer i små og mellemstore virksomheder. De nye retningslinjerindebærer, at det ikke er nødvendigt at få statsstøttenotificeret en ordning med skattefra-drag for investeringer i iværksættervirksomheder, hvis ordningen opfylder betingelsernefor at være omfattet af gruppefritagelsen i de nye retningslinjer og alene gælder for fysiskepersoner.Det er imidlertid vanskeligt at sikre, at en eventuel ordning er omfattet af gruppefritagel-sesordningen. Hvis en ordning med skattefradrag for investeringer i iværksættervirksom-heder skal indføres i Danmark, skal den således på tilsvarende måde som den svenskevære i overensstemmelse med EU’s retningslinjer. Det vil derfor være nødvendigt at til-
Side 2af 2
passe de evt. danske regler til retningslinjerne for at sikre, at ordningen opfylder betingel-serne.Hertil kommer, at en ordning med fradrag for investeringer i iværksættervirksomhederindebærer en række deltaljerede og administrativt vanskelige afgrænsninger. Det skal lø-bende kontrolleres, at de relevante øvre lofter ikke overstiges, og at reglerne om kumula-tion med andre støtteordninger overholdes. Endelig må det forventes, at der som i densvenske ordning vil være behov for værnsregler for at hindre misbrug. Den endelige ud-formning af ordningen, herunder hvilken lovgivning der skal ændres, vil afhænge af denærmere ønsker til virkningen af ordningen.Indførelse af en lignende ordning i Danmark vil indebære et mindreprovenu. Der kansupplerende henvises til svaret på SAU alm. del spørgsmål 94 (Skatteudvalget 2013-2014).
Side 3af 3