Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
28. april 2014
Endelig besvarelse af spørgsmål 287 alm. del stillet af Erhvervs-,
Vækst- og Eksportudvalget den 21. marts 2014 efter ønske fra Pernil-
le Skipper (EL).
Spørgsmål:
Vil regeringen arbejde for, at EU følger Europa-Parlamentets anbefalin-ger vedrørende suspension af TFTP-aftalen med USA om overførsel afbankoplysninger, jf. Europa-Parlamentets initiativbetænkning vedrørendemasseovervågning vedtaget den 12. marts 2014?Svar:
Erhvervs- og Vækstministeriet har anmodet Justitsministeriet om bidragtil besvarelse af det stillede spørgsmål. Justitsministeriet har oplyst føl-gende, som jeg henholder mig til:”EU og USA indgik med virkning fra den 1. august 2010 den såkaldteTFTP-aftale (Terrorist Finance Tracking Programme), jf. EU-Tidende, L195/5, side 5 ff. Aftalen indebærer, at det amerikanske Finansministeriumunder visse betingelser kan pålægge en amerikansk udbyder af internatio-nale finansielle betalingstjenester at udlevere finansielle betalingsdata,som er lagret på EU’s område, med henblik på at forebygge, efterforske,opspore og retsforfølge terrorisme eller finansiering heraf, jf. artikel 3 ogartikel 4, stk. 1. Udlevering af de pågældende betalingsdata til det ameri-kanske Finansministerium forudsætter ifølge aftalen bl.a. godkendelse fraEuropol, jf. artikel 4, stk. 4 og 5. Det følger også af aftalen, at det ameri-kanske Finansministerium skal dele oplysninger, der kan bidrage til deneuropæiske indsats mod terrorisme eller finansiering heraf, med EU-medlemslandene samt Europol og Eurojust, jf. artikel 9 og 10.Der har i medierne været beskyldninger om, at USA har indhentet finan-sielle betalingsdata i strid med TFTP-aftalen. På denne baggrund anmo-dede Kommissionen den 12. september 2013 om en såkaldt konsultati-onsprocedure med USA efter TFTP-aftalens artikel 19. Proceduren an-vendes, hvis der opstår spørgsmål om f.eks. fortolkningen eller anvendel-sen af aftalen.Et flertal i Europa-Parlamentet vedtog den 23. oktober 2013 et beslut-ningsforslag, hvori Europa-Parlamentet opfordrede Kommissionen tilmidlertidigt at suspendere TFTP-aftalen, indtil en række nærmere angiv-ne betingelser for at indlede forhandling om genoptagelse af aftalen varopfyldt.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
2/2
Kommissær for Indre Anliggender Cecilia Malmström oplyste sammedag, at der ikke var tegn på, at USA havde overtrådt TFTP-aftalen, og ataftalen indtil videre ville forblive i kraft.Kommissionen afsluttede den 26. november 2013 konsultationsprocedu-ren med USA under henvisning til, at der ikke var beviser for amerikanskbrud på TFTP-aftalen, og at USA havde givet skriftlige garantier for, atde ikke havde indhentet data i strid med TFTP-aftalen.Den 12. marts 2014 vedtog et flertal i Europa-Parlamentet en betænkningom USA’s NSA-overvågningsprogram, overvågningsorganer i forskelligemedlemsstater og deres indvirkning på EU-borgeres grundlæggende ret-tigheder samt om det transatlantiske samarbejde inden for retlige og indreanliggender. Betænkningen indeholder bl.a. en række henstillinger tilEU’s institutioner og medlemslandene, herunder en opfordring til Kom-missionen om at suspendere TFTP-aftalen.Regeringen har ikke grundlag for at betvivle resultatet af de undersøgel-ser, som Kommissionen har foretaget som led i den særlige konsultati-onsprocedure efter TFTP-aftalens artikel 19. Regeringen kan derfor til-slutte sig Kommissionens beslutning om ikke at suspendere TFTP-aftalenpå det foreliggende grundlag.Det bemærkes afslutningsvis, at Kommissionen den 27. november 2013udsendte en meddelelse til Europa-Parlamentet og Europarådet vedrøren-de en fælles rapport fra Kommissionen og det amerikanske Finansmini-sterium om værdien af de data, som hidtil er blevet udleveret i medfør afTFTP-aftalen. Rapporten indeholder bl.a. konkrete eksempler på, at dataudvekslet i medfør af aftalen har været værdifulde for efterforskningen afterrorisme i EU og USA. Det konkluderes i rapporten, at data udleveret imedfør af TFTP-aftalen har været meget vigtige i indsatsen for at be-kæmpe terrorisme i USA, Europa og andre steder.”