Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1356424_0001.png
1356424_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
8. april 2014

Besvarelse af spørgsmål 277 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 11. marts 2014 efter ønske fra Jakob Engel-

Schmidt (V).

Spørgsmål:

I forlængelse af artiklen i Børsen: "Danmark kan tabe slag om iværksæt-tere" den 10. marts 2014 bedes ministeren gøre rede for, hvilke krav dehelt eller delvist statsfinansierede fonde til fremme af iværksætteri ogudvikling af SMV'ere i Sverige og Finland stiller ved finansiering af virk-somheder sammenholdt med de krav, som Vækstfonden og tilsvarendeinitiativer stiller.

Svar:

Der findes flere forskellige offentlige institutioner, der tilbyder en rækkeforskellige finansieringsprodukter til fremme af iværksætteri og udviklingaf SMV’er i Danmark, Sverige og Finland. Erhvervs- og Vækstministeri-et ligger ikke inde med en samlet oversigt over alle statslige finansie-ringsprodukter i Sverige og Finland og deres tilhørende krav.Af offentlige investeringsfonde i Sverige kan særligt nævnes Industrifon-den, mens Finnvera og Finnish Industry Investment er offentlige finskeinvesteringsfonde. Alle tre udgør pendanter til den danske Vækstfond oghar til formål at understøtte bl.a. venture- og SMV-segmentet.De forskellige fonde tilbyder alle flere forskellige finansieringsprodukterunder forskellige vilkår. Produkterne er således målrettet forskelligebrancher og virksomhedsstørrelser.Industrifonden blev grundlagt af den svenske stat i 1979. Fonden foreta-ger direkte investeringer i små- og mellemstore svenske vækstvirksom-heder indenfor bl.a. life sciences, cleantech, IT og industri. Det er et kravat virksomhederne har maksimalt 250 medarbejdere og en indtægt påmaksimalt 400 mio. SEK, samt at virksomheden har en stærk ledelse, etunikt forretningskoncept og gode fremtidsudsigter. Investeringerne kantage form af egenkapitalinvesteringer og lån. Fondens investeringer fore-tages oftest sammen med andre private investorer og på samme vilkårsom disse. Investeringerne er tidsbegrænsede, og målet er at sælge, nårdet passer virksomheden og virksomhedsejerne, oftest 5-10 år efter deninitiale investering. Industrifonden er en evergreen-fond. Der er dermedikke nogen fastlagt udløbsdato for fonden, og al afkast investeres i nyeprojekter.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
Finnvera blev etableret i 2003 af den finske stat og yder finansiering iform af eksempelvis lån, garantier og direkte venturekapitalinvesteringertil virksomheders opstart, vækst, internationalisering og eksport. Finnve-ras investeringer matches oftest af private fonde og investorer. I udøvel-sen af sine aktiviteter forventes Finnvera at være økonomisk selvbæren-de.Finnish Industry Investment Ltd blev grundlagt af den finske stat i 1995.Finnish Industry Investment yder direkte og indirekte investeringer gen-nem private fonde til finske vækstvirksomheder. Alle fondens investerin-ger foretages sammen med og på samme vilkår som andre private inve-storer. De direkte investeringer omfatter bl.a. subordinerede lån, mezza-ninfinansiering og egenkapitalfinansiering. Investeringerne udgør mellem0,5 – 10 mio. EUR.Opsummerende kan det siges, at Industrifonden generelt skal agere påmarkedsvilkår, mens der for Finnvera og Finnish Industry Investmentgælder, at deres aktiviteter skal være økonomisk selvbærende på langsigt. Dermed opererer de tre institutioner overordnet indenfor rammer,der er i tråd med Vækstfondens rammevilkår. Vækstfonden er således enrevolverende fond, der kan geninvestere opnået afkast i sine aktiviteter oggenerelt skal operere på markedsvilkår.