Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1348741_0001.png
1348741_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
20. marts 2014

Besvarelse af spørgsmål 257 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 21. februar 2014 efter ønske fra Hans Christian

Schmidt (V).

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for forskellene i reguleringen af realkredit iDanmark og Sverige og i den forbindelse fremhæve, om der er tale omlempeligere forhold for danske realkreditinstitutter i forhold til afdrags-frie lån end vilkårene for de svenske virksomheder?

Svar:

Finansinspektionen (det svenske finanstilsyn) har udarbejdet en vejled-ning af 1. oktober 2010 ”Allmännaråd om begränsning av krediter motsäkerhet i form av pant i bostad”,hvoraf det fremgår, at lån med pant iboliger ikke bør overstige 85 pct. af markedsværdien af ejendommen påtidspunktet for kreditgivningen.Bankernes brancheorganisation i Sverige har anbefalet, at der skal afdra-ges på lån med en belåningsgrad over 75 pct.Finansinspektionen har endvidere i marts 2013 offentliggjort sin årligeundersøgelse af det svenske boligmarked, herunder af effekten af vejled-ningen. Undersøgelsen viser, at 11 pct. af nye udlån til husholdningernehar en LTV (belåningsgrad) over 85 pct. Kun én ud af ti husholdninger iundersøgelsen har optaget usikrede lån for at finansiere udbetalingen tilboligen, og alle disse husholdninger betaler afdrag. Ni ud af ti hushold-ninger i undersøgelsen betaler endvidere afdrag på lån med en LTV over75 pct. Belåning i intervallet 75-85 pct. af ejendommens værdi er typiskmed en afvikling over 15 år. Til gengæld betaler kun fire ud af ti hus-holdninger i undersøgelsen afdrag på nye lån med en belåningsgrad under75 pct., hvilket desuden sker i et langsomt tempo.I oktober 2013 har Finansinspektionen foreslået ministeren en lovæn-dring, som skal trække i retning af mere afdrag på boliggælden. Ændrin-gen skal sikre, at bankerne i deres rådgivning opstiller alternative af-dragsprofiler for kunderne og demonstrerer konsekvenserne af forskelligevalg ved beregninger. Baggrunden er, at stor boliggæld gør husholdnin-gerne sårbare og indebærer risici for samfundsøkonomien. Hvor der iSverige som nævnt er pæne afdrag på den del af boliggælden, der udgørover 75 pct. af ejendomsværdien, er det derimod ikke tilfældet, når hus-holdningernes har reduceret gælden.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
Sammenfattende kan det oplyses, at der umiddelbart er højere krav tilegenfinansiering i Sverige end i Danmark, da udgangspunktet er, at derydes lån med pant indenfor 85 pct. af ejendommens værdi mod 100 pct. iDanmark, når der ses på realkredit- og pengeinstitutter samlet.Der er tilsvarende umiddelbart en lidt lempeligere tilgang til afdragsfri-hed i Danmark end i Sverige, da der i Danmark principielt kan ydes et lånmed afdragsfrihed på 100 pct. af den finansierede sum (med en markeds-praksis for typisk maksimalt 80 procent), hvor der er i Sverige som følgeaf en markedsstandard er praksis for maksimal afdragsfrihed på 75 pct. afejendommens værdi.Der afvikles umiddelbart hurtigere på den yderste belåning i Sverige end iDanmark. Det vurderes omvendt, at der i Sverige er færre, der betalerafdrag på den inderste del af gælden end i Danmark.