Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1344319_0001.png
1344319_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
11. marts 2014

Besvarelse af spørgsmål 207 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 11. februar 2014 efter ønske fra Martin Hen-

riksen (DF).

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse hvilke tiltag, der indenfor de seneste år er tagetmed henblik på at sikre flere iværksættere i Danmark, herunder bedesministeren oplyse hvilke muligheder, der er for opstartslån, iværksætter-støtte, rådgivning m.v.?

Svar:

Regeringen har i de senere år igangsat en lang række initiativer med hen-blik på at sikre flere iværksættere i Danmark. Nedenfor beskrives nogleaf disse initiativer.FinansieringIværksættere kan opleve, at de har sværere ved at få adgang til kapitalend etablerede virksomheder. Dette skyldes, at iværksættere mangler ak-tiver, som de kan stille som sikkerhed for at opnå finansiering hos penge-og realkreditinstitutter, samt at iværksættere i sagens natur ikke kanfremvise en positiv ”track record”. Regeringen har derfor med et bredtpolitisk flertal etableret en række nye finansieringsprodukter målrettetiværksættere.Med Aftale om Vækstplan DK blev der skabt basis for en ny låneordning,Vækstlån for Iværksættere, i regi af Vækstfonden. Ordningen styrker ad-gangen til finansiering for iværksættere med et relativt stort finansie-ringsbehov (over 2 mio. kr.), som ikke kan stille tilstrækkelig sikkerhed.Ordningen blev igangsat primo 2013.Regeringen indførte med Kreditpakken fra november 2012 de Småvækstkautioner i regi af Vækstfonden. De Små vækstkautioner er målret-tet virksomheder med et mindre finansieringsbehov, som ikke kan stilletilstrækkelig sikkerhed, og er derfor særligt relevante for iværksættere.Ordningen sikrer, at virksomheder kan få kautioner for 75 pct. af lån optil 2 mio. kr. Med Aftale om en vækstplan har regeringen udvidet ordnin-gen med 50 mio. kr. i 2015.Senest har Vækstfonden fået etableret et samarbejde med EIF, der inde-bærer, at der kan ydes en supplerende garanti for lån på op til 185.000 kr.Samarbejdet med EIF giver pengeinstitutterne større tilskyndelse til atyde de helt små lån, fx til iværksættere og små virksomheder, der kan
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
være vanskelige for bankerne at få en rentabel forretning ud af.Jeg vil endvidere fremhæve, at regeringen, som en del af skattereformenfra juni 2012, har afskaffet den såkaldte iværksætterskat.Med den nye selskabsform, Iværksætterselskabet (IVS), som blev intro-duceret den 1. januar 2014, er det endvidere blevet muligt for iværksætte-re at stifte et selskab for blot én krone. IVS er et anpartsselskab med sær-lige kapitalkrav. Et IVS er forpligtet til at henlægge 25 pct. af sit årligeoverskud i virksomheden med henblik på at opnå en selskabskapital på50.000 kr. Iværksættere kan stifte selskabet for én krone og opbygge sel-skabskapitalen via driften.RådgivningDer findes en række offentlige ordninger, der tilbyder rådgivning og spar-ring til iværksættere, heriblandt den kommunale erhvervsservice og deregionale væksthuse.Som led i Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om Udmøntning afgrønne, erhvervsrettede initiativer i Aftalerne om finansloven for 2013har regeringen endvidere etableret Grønt Iværksætterhus. Grønt Iværk-sætterhus åbnede i september 2013 og er placeret på DTU Risø Campus.Husets tilbud omfatter bl.a. rådgivning, kompetenceudvikling, accelerati-onsforløb, FabLab samt test- og demonstrationsfaciliteter til perspektivri-ge grønne iværksættere. På den måde skal huset medvirke til, at iværk-sættere kan overkomme udfordringer, der er forbundet med at starte virk-somheder inden for bæredygtig produktion.Jeg vil desuden fremhæve regeringens fortsættelse af Proof of Business-ordningen. Proof of Business er et rådgivnings- og finansieringsinitiativmålrettet tidlig forretningsudvikling og udviklingsfinansiering af iværk-sætterprojekter. Ordningen omfatter sparringsforløb, bl.a. med hensyn tilforretningsplanen, samt opfølgende udviklingsfinansiering i de virksom-heder, der har gennemført sparringsforløbene.