By- og Boligudvalget 2013-14
BYB Alm.del
Offentligt
1305611_0001.png
1305611_0002.png
Folketingets By- og Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 28. november 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SCM/ J.nr. 2013-8147
Under henvisning til Folketingets By- og Boligudvalgs brev af 6. no-vember 2013 følger hermed social- børne- og integrationsministerensendelige svar på spørgsmål nr. 9 (BYB Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 9:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. november 2013 fra Gun-nar Holberg om for meget/for lidt udbetalt boligstøtte, jf. BYB alm. del - bilag12.”
Svar:Boligstøttemodtagere har efter boligstøtteloven pligt til at oplyse UdbetalingDanmark om alle forhold, der kan medføre nedsættelse af eller bortfald afboligstøtte, herunder ændringer i indkomsten. Udgangspunktet er således, atdet er boligstøttemodtageren, der selv skal oplyse om alle ændringer.Hvis borgeren ikke har opfyldt sin oplysningspligt, kan dette medføre, atborgeren skal tilbagebetale den boligstøtte, der er modtaget med urette.Der kan ikke efterbetales for lidt udbetalt boligstøtte, selvom det efterfølgen-de måtte vise sig, at boligstøttemodtageren på grund af lavere indkomst villehave været berettiget til højere støtte.En boligstøttemodtager er berettiget til en omberegning og forhøjelse afboligstøtten i løbet af året, hvis sker en indkomstnedgang på mindst 10.000
2
kr. Omberegningen kan dog tidligst ske med virkning fra begyndelsen af denmåned, der følger nærmest efter ansøgerens meddelelse om ændringen tilUdbetaling Danmark.Hvis borgeren opfylder oplysningspligten, vil borgeren således få udbetaltden boligstøtte, som borgeren er berettiget til. Det vil være i strid med reg-lerne, hvis borgeren bevidst oplyser en for lav indkomst.Som følge af nye muligheder for digitalisering og registerbaseret indtægtsre-gulering arbejdes der på at finde fremtidige holdbare løsninger vedrørende fxgenbrug af oplysninger fra indkomstregistret, som kan erstatte borgerensoplysningspligt. I den forbindelse vil det også være relevant at se på de gæl-dende regler for tilbagebetaling og efterbetaling af boligstøtte.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen