By- og Boligudvalget 2013-14
BYB Alm.del
Offentligt
1341333_0001.png
1341333_0002.png
FolketingetsBy- og Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:3. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Sagsnr.2014-740

Under henvisning til Folketingets By- og Boligudvalgsbrev af8. januar

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholdsendelige svarpå spørgsmål nr.27 BYB alm. del.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)

Spørgsmål nr. 27:

”Med henvisning til, at undersøgelsen ”Når beboeren er psykisk syg” fra BLog Psykiatrifonden viser, at 28 pct. af de ansatte i almenener har oplevet at blive afvist, når de har søgt støtte hos kommunen til attackle udfordringer med psykisk syge beboere, bedes det oplyst, hvilketiativer ministeren vil tage for at sikre, at psykisk syge ognerne ikke svigtes af kommunerne og bliver afvist i denne type sager?”

Svar:

På socialområdet findes der en række muligheder i Serviceloven for, atkommunerne kan yde hjælp og støtte til mennesker med psykiske lidelser.Det kan f.eks. være tildeling af en bostøtteefter servicelovens § 85 eller til-bud om midlertidigt eller længerevarende ophold på botilbud efter servicelo-vens § 107 og § 108.Som supplement til de øvrige sociale kommunale tilbud kan kommunen til-byde borgeren en støtte- og kontaktperson efter servicelovens § 99. Ordnin-gen har til formål at skabe kontakt til de mest socialt udsatte og isoleredesindslidende mv., somikke nødvendigvis har haft kontakt med de socialemyndighederpå forhånd. Alle, herunder medarbejdere i boligorganisationer-ne, kan henvende sig til kommunen og gøre opmærksom på, at en personhar behov for hjælp. Kendskab til målgruppen kan også ske ved støtte- ogkontaktpersonernes opsøgende arbejde.Regeringen prioriterer psykiatriområdet højt, og regeringen har sammenmed satspuljepartierne afsat i alt 410 mio. kr. til et samlet løft af psykiatrienfra 2014-2017. Herunder i alt 71 mio. kr. til udbredelse af sociale akuttilbud i
2
en række kommuner så psykisk sårbare borgere, der bor i egn bolig, kan fåakut hjælp og støtte. Derudover er der i satspuljeaftalen for 2012igangsat etprojekt i tre kommuner om isolerede sindslidende i egen bolig. Et af elemen-terne i projektets opsøgende arbejde er inddragelse af boligselskaber ogviceværter i forhold til at identificere borgere med en sindslidelse, der leverisoleret og under uacceptable forhold.I forhold til samarbejdet mellem boligorganisationerne og kommunerneer derindhentet nedenstående bidrag fra ministeren for by,bolig og landdistrikter:”Undersøgelsen viser, at der i de almene boligafdelinger ydes en stor ind-sats i forhold til inklusion af vores psykisk syge medborgere. Det understre-ger den væsentlige rolle, den almene boligsektor spiller i forhold til at stilleboliger til rådighed for borgere, som ellers kan have svært ved at skaffe sigen bolig.Jeg hæfter mig imidlertid ved, at ca. 1/5 af de medarbejdere, der har delta-get i undersøgelsen, har oplyst, at de har vanskeligt ved at håndtere de ud-fordringer, som psykisk syge beboere kan stille medarbejdere i boligorgani-sationerne overfor, og at 28 pct. føler sig afvist, når de søger støtte hoskommunen til at løfte opgaven.Det vil være naturligt, at dette emne indgår i de fælles drøftelser, som bolig-organisationerne og kommunerne har som led i styringsdialogen”.
Manu Sareen
/ Anders Møller Jakobsen