By- og Boligudvalget 2013-14
BYB Alm.del
Offentligt
Dato:
14. januar 2014
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 25 BYB, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske frafraLouise Schack Elholm (V).Spørgsmål nr. 25:Hvor store omkostninger forventer ministeren, at andelsboligforeningerne vilfå af at skulle leve op tilbekendtgørelsen om oplysningspligt ved salg af andelsboliger?Svar:De nye regler betyder, at der skal udleveres et nøgleoplysningsskema i forbindelse med et salg af enandelsbolig. I praksis vil det betyde, at de fleste større andelsboligforeninger, hvor der mindst en gangom året sælges en andelsbolig, skal ajourføres hvert år. For mindre foreninger med færre sa vilhvertsalgajourføring kun være nødvendig, når der ind imellem sælges en bolig.Oplysningerne indberettes digitalt via en hjemmeside udviklet af ministeriet.Den del af skemaet, som andelsboligforeningen (og dermed typisk foreningens administrator) haransvaret for at udfylde, kan overordnet set deles i tre:1. Grundlæggende oplysninger om foreningen; foreningens navn, adresse, antal boliger, antalm� osv. Disse oplysninger ændrer sig kun sjældent og skal derfor kun sjældent ajourføres.2. Afkrydsningsfelter. Der stilles i skemaet en række spørgsmål om f.eks. andelshaverneshæftelse, vedligeholdelse mv. Disse felter skal gennemgås for ændringer. Nogle svar skalløbende ændres, mens andre svar – uden mange videre overvejelser fra foreningens side –endekan fastholdes.3. Regnskabsnøgletal. Det er hensigten at de nøgleoplysninger, som har karakter afhensigten,regnskabsnøgletal, medtages i Erhvervsstyrelsens revision af regnskabsvejregnskabsvejledningen forandelsboligforeninger fra 2010. Den nye vejledning vil blive udstedt primo 2014 Skemaets2014.regnskabsnøgletal vil dermed være en del af vejledningens modelregnskab, somErhvervsstyrelsen anbefaler foreningerne at bruge, da det sikrer høj gennemgennemsigtighed ogoverholdelse af lovens krav. Disse nøgletal skal genberegnes hvert år. En del af dissenøgletalskal inkluderes i nøgleoplysnings skemaet. MBBL vil udarbejde en enkel vejledoplysningsskemaet.vejledning, derangiver, hvilke regnskabstal der overføres til nøglenøgleoplysningsskemaet.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Der findes ca. 9.000 private andelsboligforeninger med ca. 200.000 andelsboliger. Som etoverkantsskøn forudsættes det, at alle foreninger årligt udfylder et skema for deres forening, såledesat der årligt udarbejdes 9.000 skemaer.Det forventes, at det vil tage længere tid at udfylde skemaet det første år i forhold til de efterfølgendeår. Dels skal nogle oplysninger kun sjældent ajourføres (de grundlæggende oplysninger omforeningen og visse afkrydsningsfelter). Dels vil der være en læringsproces, således at det vil værenemmere at udfylde skemaet det andet år, da man nu ved, hvor oplysningerne skal findes.På den baggrund forudsættes, at første år kræver det ca. 1 time at udfylde skemaet. Det vil sige 1time ekstra i forhold til, hvad det ellers vil tage at udarbejde et regnskab efter lovens krav. De følgendeår forudsættes det, at det vil tage ca. ½ time at udfylde skemaet.Hvis det forudsættes, at skemaer udfyldes med ekstern bistand, f.eks. fra ejendommens administrator,vil de samlede ekstraudgifter for foreningerne ved en (højt sat) timepris på 1.000 kr. udgøre 9 mio. kr. i2014 og 4½ mio. kr. de følgende år, jf. tabel 1. Det svarer til i gennemsnit 1.000 kr. pr. forening i 2014og 500 kr. pr. forening i de følgende år.Hvis foreningen selv udfylder skemaerne, eller hvis der går flere år mellem de enkelte handler, vilmerudgifterne være tilsvarende lavere.
Tabel 1. Maksimale økonomiske konsekvenser for andelsboligforeningerne og deres beboere, 2014-2017 (mio. kr., 2014-pl).20142015201620179,04,54,54,5
Disse udgiftsskøn vurderes at være overkantsskøn, da en meget stor andel af andelsboligforeningerneer administreret af større administrationsselskaber. Disse selskaber vil have mulighed for at overføredata direkte fra deres økonomisystemer til det digitale nøgleoplysningsskema, hvilket indebærer, atder ikke er behov for manuelt at indberette den enkelte forenings skema. Det vil – alt andet lige –reducere de økonomske konsekvenser for sektoren. Hertil kommer, at andelsboligforeningerneallerede i dag er forpligtet til at afgive nogle af skemaoplysningerne i forbindelse med et salg.Det er klart at denne udgift – ligesom det er tilfældet med andre af foreningens faste udgifter – vil værestørre pr. andelsbolig for små foreninger sammenlignet med store foreninger.For en forening med 100 boliger vil det, for den enkelte andelshaver, indebære en maksimal stigning iden årlige boligafgift på 10 kr. (svarende til under 1 kr./måned) i 2014 og 5 kr. (under 50 øre/måned) i2015 og frem.For en forening med 10 boliger vil det for den enkelte andelshaver, maksimalt indebære en stigning iden årlige boligafgift på 100 kr. (svarende til 8 kr./måned) det første år, hvor der er en bolig til salg,og50 kr. (4 kr./måned) iefterfølgende år, hvor der sker et salg.
2
af3
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Selv for en lille forening vil udfyldelsen af nøgleoplysningsskemaet med ekstern bistand kun betyde enmeget lille stigning i den månedlige boligafgift. Denne udgift kan reduceres betydeligt, hvis foreningenselv påtager sig at udfylde skemaet.Samtidig vil der være betydelige økonomiske fordele forbundet med nøgleoplysningsskemaet – ikkemindst for andelsboligforeningerne. Det må forventes, at skemaet bidrager til større gennemsigtighed iforhold til foreningernes økonomi og dermed et bedre match mellem foreninger og andelshavere.Desuden må skemaet forventes at føre til et mindre timeforbrug og færre transaktionsomkostninger if.eks. ejendomsmæglerbranchen i forbindelse med forberedelse af salg, idet mæglerne automatiskmodtager en række nøgleoplysninger, som alternativt skal hentes fra gang til gang.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
3
af3
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk