Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
BUU Alm.del
Offentligt
1342273_0001.png
1342273_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Økonomi- ogKoncernafdelingFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 98 (Alm. del):I brev af 7. februar 2014 har udvalget efter ønske fra ikkemedlem af ud-valget (MFU) Torben Hansen (S) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 98:”Ministeren bedes oplyse, hvad de samlede udgifter vil være, hvis kom-munerne pålægges at sikre alle skoler højhastighedsforbindelser, at allecomputere og øvrigt it-udstyr skal udskiftes hvert femte år, samt hvis allekommuner skal oprette databaser med eksempelvis undervisningsmateri-ale, opgaver, resultater, gode eksempler og undersøgelser, som de enkelteskoler producerer.”Svar:Undervisningsministeriet har ikke oplysninger, der kan besvare den del afspørgsmålet, der vedrører de samlede udgifter, hvis alle skoler pålæggesat sikre højhastighedsforbindelser, og hvis alle computere mv. skal ud-skiftes hvert femte år. Ministeriet har derfor indhentet svarbidrag fra KL.KL oplyser følgende:”Ifølge aftalen i kommuneforhandlingerne 2012 er det aftalt, at allekommuner sikrer en stabil IT-platform på alle skoler. Dvs. trådløs ad-gang på alle skoler og adgang til internettet. Det betyder i praksis højha-stighedsforbindelser fra alle skoler. KL har i februar 2014 (og tidligere ifebruar 2013) spurgt alle kommuner, om de når i mål med aftaleindhol-det. Alle kommuner har svaret. Status er, at i ca. 85 kommuner har alleskoler højhastighedsforbindelser til internettet. De sidste kommuner erved at opgradere (for de sidste skoler) i løbet af foråret 2014 og forventerat være i drift senest 1. august 2014 (bortset fra en enkelt ø-kommune).Kommunerne har samlet investeret godt 1 mia. kr. i opgradering af sko-lernes IT-platform. Langt det meste til trådløse netværk, mens omkost-ningerne til højhastighedsforbindelser til internettet udgør anslået 40-50mio. kr.”.
05-03-2014
2KL oplyser endvidere følgende:”Det er vanskeligt at anslå de samlede udgifter, hvis alle computere ogøvrigt it-udstyr skal udskiftes hvert femte år. Som et regneeksempel kandet antages, at hver elev har sin egen tablet eller computer. I så fald vil desamlede årlige udgifter være ca. 275 mio. kr. årligt under forudsætning af,at der er tale om 550.000 elever og en stykpris på 2.500 kr. Det skal dogbemærkes, at mht. udgifter til pc’er til eleverne satser de fleste kommu-ner på BYOD (Bring Your Own Device), og det vil derfor næppe væreaktuelt at indkøbe devices til alle elever”.I forhold til den del af spørgsmålet, der vedrører databaser med eksem-pelvis undervisningsmaterialer mv., kan jeg oplyse, at UNI-C – Styrelsenfor it og læring stillerMaterialeplatformentil rådighed. Materialeplatformener en national oversigt på nettet over alle professionelt producerede læ-ringsressourcer til bl.a. grundskole og ungdomsuddannelser.Materialeplatformen giver også online adgang til prøve- og eksamens-opgaverne fra bl.a. folkeskolen og de gymnasiale uddannelser fra 2010 ogfrem. Desuden rummer den en videndelingsdatabase, ’Kollega til kolle-ga’, hvor undervisere fra alle uddannelsesområder udveksler egenprodu-cerede undervisnings- og inspirationsmaterialer m.m. Den indeholder ca.4.000 materialer, heraf 1.350 til grundskolen. Alle undervisere fra skoler-ne er velkomne til at dele deres materiale under ’Kollega til kollega’. Fraaugust 2014 præsenteres nogle af de bedste eksempler fra ’Kollega tilkollega’ på vidensportalen for grundskolen (emu.dk), jf. aftalen om etfagligt løft af folkeskolen.
Med venlig hilsen
Christine Antorini