Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
BUU Alm.del
Offentligt
1307801_0001.png
1307801_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Kvalitets- og TilsynsstyrelsenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.ktst.dkCVR nr. 29634750
Svar på spørgsmål 18 (Alm. del):I brev af 5. november 2013 har udvalget efter ønske fra Karina Adsbøl(DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 18:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder unge mennesker medfysiske handicaps har i forhold til relevant studievejledning, der tagerhøjde for såvel evner, ønsker og helbredsmæssige begrænsninger.”Svar:Der er forskellige muligheder for vejledning alt efter, om der er tale omungdomsuddannelse eller videregående uddannelse.For unge i grundskolen og op til 25 år er der tilbud om vejledning omuddannelse og erhverv:Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) giver vejledning omungdomsuddannelser og erhverv. Vejledningen tilbydes til alleelever i folkeskolen og unge op til 25 år. UU skal i henhold tilBekendtgørelse om vejledning om valg af ungdomsuddannelse og erhvervtil-rettelægge og prioritere vejledningen til den enkelte unges behovog forudsætninger. En særlig vejledningsindsats skal iværksættespå baggrund af en vurdering af den unges forhold og forudsæt-ninger, herunder bl.a. fysiske funktionsnedsættelser. Kommuner-ne har ansvaret for UU.eVejledning er forankret i Undervisningsministeriet og giver per-sonlig vejledning til alle, som har spørgsmål om uddannelser ogerhverv. Den personlige vejleding tilbydes via medier som chat,telefon, e-mail og sms.UddannelsesGuiden (ug.dk) er en portal med information omuddannelser, erhverv, vejledningsværktøjer m.v. Portalen er for-ankret i Undervisningsministeriet.
03-12-2013
2På de videregående uddannelser tilbydes de studerende studievejledningunder selve studieforløbet. Desuden tilbydes der på de videregåendeuddannelser udvidet, individuel vejledning til unge, der ønsker at skiftemellem videregående uddannelser i henhold til Studievalgsbekendtgørel-sen. Studievalg skal tilbyde udvidet vejledning til unge, der er henvist tilStudievalg af deres uddannelsesinstitution. Unge med fysiske handicapsvil være omfattet af denne ordning, hvis den unge har individuelle behovog behov for tilpasning i forbindelse med uddannelsen. Der er syv stu-dievalgscentre fordelt over hele landet. Centrene vejleder om valg af vi-deregående uddannelse og erhverv og skal samarbejde med uddannelses-institutioner og jobcentre/kommuner, arbejdsmarkedets parter m.v. Stu-dievalg er forankret i Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregå-ende Uddannelser.Derudover er der rådgivningsmuligheder til unge og voksne med særligepsykiske eller fysiske behov ved studenterrådgivningen og SPS-vejledningen på den enkelte uddannelsesinstitution. SPS-vejledning om-handler vejledning om specialpædagogisk støtte til elever og studerendeved ungdoms- og videregående uddannelsesinstitutioner.
Med venlig hilsen
Christine Antorini