Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
BUU Alm.del
Offentligt
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Økonomi- ogKoncernafdelingFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 135 (Alm. delAlm. del):I brev af 24. marts 2014 har udvalget efter ønske fra Peter Juel Jensen(V) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 135:”Vil ministeren kommentere rapporten fra Danmarks Evalueringsinstitut’Studenter i erhvervsuddannelserne 2013, vedrørende andelen af unge,erhvervsuddannelserne’,der dobbeltuddanner sig? http://www.eva.dk/prhttp://www.eva.dk/projekter/2012/veje-og-omveje-studenters-valg-af-uddannelse/downloaduddannelse/download-rapporten/hent-rapporten”Svar:Som det fremgår af rapporten, har der hidtil været en del elever, derdobbeltuddanner sig på specielt de merkantile erhvervsuddannelser Enerhvervsuddannelser.stor andel af studenterne har således suppleret deres afsluttede treårigegymnasiale ungdomsuddannelse med endnu en ungdomsuddannelse –typisk en toårig merkantil erhvervsuddannelse – og disse unge er dermedårigkommet op på fem års ungdomsuddannelse.Regeringen har i februar indgået en aftale om "Bedre og mere attraktiveruarerhvervsuddannelser" med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk FoFol-keparti, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Reformaftalen harblandet andet som mål, at flere elever skal vælge en erhvervsudderhvervsuddannelsedirekte efter 9. eller 10. klasse. Det skal bl.a. ske ved, at alle elever udfor-dres i deres uddannelsesvalg. Samtidig er det intentionen at minimereamtidigdobbeltuddannelse ved, at færre fremover tager mere end én ungdomungdoms-uddannelse.Reformaftalen indebærer bl.a., at studenters gymnasiale eksamen giver,direkte standardiseret merit på merkantile grund og hovedforløb, dergrund-afkortes som følge af disse elevers allerede opnåede kompetencer, hvilketdermed reducerer omfanget af dobbeltuddannelse.
11-04-2014
2Med reformaftalen får elever med en gymnasial eksamen følgelig mulig-hed for at gennemføre et kort grundforløb på op til 10 uger på det mer-kantile område efterfulgt af et merkantilt hovedforløb. Som overgangs-ordning kan studenter indtil 1. august 2020 få et merkantilt hovedforløbpå op til to år. Herefter kan studenter få et merkantilt hovedforløb på optil et år.Derudover bliver der på to merkantile erhvervsuddannelser (kontor medspecialer og finansuddannelsen) indført obligatoriske eux-forløb. Detbetyder, at eleverne vil møde virksomhederne med såvel en gymnasialeksamen, som merkantile kompetencer specifikt rettet mod den konkretemerkantile erhvervsuddannelse. Disse elever vil derfor være bedre klædtpå til at indgå en uddannelsesaftale med virksomhederne, end studenter-ne er i dag. Dette vil antageligt gøre det mindre interessant først at tageen studentereksamen efterfulgt af en erhvervsuddannelse eller vice versa.
Med venlig hilsen
Christine Antorini