Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
BUU Alm.del
Offentligt
1301210_0001.png
1301210_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Lov- ogKommunikationsafdelingenFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 11 (Alm. del):I brev af 21. oktober 2013 har udvalget efter ønske fra Martin Henriksen(DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 11:”Vil ministeren kommentere artiklen i Politiken.dk 19/10 -13: Staten børikke poste millioner af skattekroner i muslimske friskoler, der sætter is-lam over alt andet”, samt redegøre for, om regeringen er enig med soci-aldemokraten Lars Aslan Rasmussen?http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2108089/akkari-og-rasmussen-islamistiske-friskoler-bremser-integrationen/.”Svar:Frie grundskoler, der modtager statstilskud, er bl.a. kendetegnet ved de-res lovfæstede frihed til at tilrettelægge en undervisning, der stemmeroverens med deres overbevisning – som for eksempel kan være af ideo-logisk, pædagogisk, tematisk eller religiøs art.Friskoleloven foreskriver imidlertid udtrykkeligt, at undervisningen skalstå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, og at skolerneefter deres formål og i hele deres virke skal forberede eleverne til at leve iet samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle ogstyrke elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- ogmenneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene. En skole,som ikke lever op til disse krav, er ikke berettiget til tilskud efter friskole-loven.Kvalitets- og Tilsynsstyresen under Undervisningsministeriet fører tilsynmed, om de frie grundskoler opfylder kravene i friskoleloven. Et tilsynkan fx iværksættes, hvis konkrete borgerhenvendelser til styrelsen giveranledning hertil, eller hvis styrelsen under en af de generelle, tematiskescreeninger af skoler, som den foretager som led i sin tilsynsvirksomhed,bliver opmærksom på tilsynsrelevante forhold på den pågældende skole.
18-11-2013
2Ministeriet foretager ikke systematisk registrering af skoler efter religiøstgrundlag, og jeg vil derfor ikkeforholde mig konkret til den kritik, der iartiklen rejses mod en række skoler. Alle skoler skal naturligvis overholdede gældende regler ligesom alle andre frie grundskoler.Og disse regler hviler som sagt på en klar – og helt rigtig – forudsætningom, at samfundet ikke skal yde statstilskud til frie grundskoler, der in-doktrinerer til så ekstreme politiske eller religiøse synspunkter, at dedermed samtidig forsømmer pligten til at forberede deres elever til atleve i et samfund kendetegnet ved frihed, folkestyre og ligestilling mel-lem kvinder og mænd.
Med venlig hilsen
Christine Antorini