Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1312189_0001.png
1312189_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
11. december 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 14. november 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 87 (BEU alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 87:

J.nr. 2013-12115
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 13. november 2013 fra FOAom mikrofleksjob, jf. BEU alm. del - bilag 65”

Endeligt svar:

Det er sigtet, at fleksjobbet skal matche den ansattes arbejdsevne bedst muligt, ogat det i øvrigt ved opfølgningerne skal vurderes, om arbejdsevnen kan udvikles.Det er dog ikke altid muligt for jobcenteret at finde et fleksjob, der præcist matcherborgerens arbejdsevne. En ansættelse på færre ugentlige timer kan derfor i nogletilfælde være bedre for den fleksjobvisiteredes fremtidige muligheder på arbejds-markedet end ingen ansættelse. Dette bør indgå i den samlede vurdering.Jobcenteret skal sørge for, at den fleksjobvisiteredes arbejdsevne udnyttes bedstmuligt. Hvis arbejdsgiveren alene kan tilbyde et job på et mindre timetal, end job-centeret har vurderet den pågældendes arbejdsevne i det konkrete job til, og job-centeret ikke har et andet tilbud om fleksjob, der bedre matcher den fleksjobvisite-redes arbejdsevne, kan den pågældende efter omstændighederne blive ansat i etfleksjob på færre timer. I dette tilfælde kan den pågældende selv søge et andet job,som bedre matcher arbejdsevnen.Hvis der er meget stor forskel på det tilbudte timetal og det, jobcenteret har vurde-ret, at den pågældende ville kunne arbejde i jobbet, kan jobcenteret undlade at etab-lere jobbet som et fleksjob. Det kan f.eks. være, hvis jobcenteret bliver bekendtmed, at aftalen mellem arbejdsgiveren og den ansatte adskiller sig fra den vurde-ring, som jobcenteret har afgivet, eller de oplysninger om arbejdstid, som arbejds-giveren har angivet. Hvis det er tilfældet, bør jobcenteret undersøge, hvad bag-grunden er for dette. I denne situation må jobcenteret vurdere, om jobbet kan god-kendes som et fleksjob eller ej.Hvis jobcenteret vurderer, at jobbet ikke skal bevilges som et fleksjob, fordi for-skellen mellem det, som den pågældende kan arbejde, og arbejdstiden er for stor,kan personen modtage ledighedsydelse med fradrag for lønindtægter mv. i jobbetefter lov om aktiv socialpolitik. Den pågældende skal fortsat selv være aktivt ar-bejdssøgende og stå til rådighed for et rimeligt fleksjob.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har udsendt en vejledning om fleksjob,hvor ovenstående fremgår (vejledning nr. 9602 af 7. november 2013).
Det er ikke acceptabelt, hvis nogle kommuner misbruger den nye fleksjobordningtil opnå umiddelbar økonomisk fordel frem for at arbejde for at finde fleksjob, dermatcher den enkeltes arbejdsevne. Jeg har derfor bedt KLs formand om en redegø-relse af kommunernes brug af minifleksjob. Jeg har netop modtaget redegørelsenog vil nu se nærmere på den og snarest oversende til Folketingets orientering.I hvilket omfang og hvordan de faglige organisationer inddrages ved ansættelser ifleksjob, beror på den aktuelle overenskomst. Det er således op til parterne i de en-kelte overenskomster at aftale, hvordan de faglige organisationer skal inddrages ifleksjobansættelser.En fleksjobansættelse sker - som for andre - som en aftale mellem arbejdsgiver ogmedarbejder. Fleksjobberen vil selvfølgelig altid kunne inddrage sin faglige orga-nisation, inden han eller hun indgår aftale med arbejdsgiveren. Jeg kan derudoverhenvise til BEU spørgsmål nr. 81 (L 53).
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2