Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1308448_0001.png
1308448_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 57980003985664. December 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 7. november 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 67 (BEU alm. del), som hermed besvares.
J.nr. 20130083979/2013-7745

Spørgsmål nr. 67:

”Ministeren bedes kommentere henvendelserne af hhv. 20. oktober og 4. november2013 fra Rejsearbejdere.dk, jf. BEU alm. del – bilag 38 og BEU alm.del – bilag 53, herunder især anmeldelse af overtrædelser i weekenden ogbrug af fotos og videoer som bevismateriale.”

Endeligt svar:

Det er naturligvis centralt, at borgere og virksomheder kan få fat i Arbejdstilsynetuden for normal arbejdstid, hvis der er sket en alvorlig overtrædelse af reglerne el-ler en alvorlig ulykke.Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:Arbejdstilsynet kontrollerer arbejdsmiljøet uden for normal arbejdstidArbejdstilsynet kan kontaktes uden for normal arbejdstid i tilfælde af akutte og al-vorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven eller alvorlige arbejdsulykker. Arbejds-tilsynet vurderer alle henvendelser med henblik på, om der skal gennemføres etakut tilsyn.Dette er Arbejdstilsynets praksis og er nu blevet præciseret på Arbejdstilsynetshjemmeside og Arbejdstilsynets telefonsluse for at undgå lignende misforståelser.Arbejdstilsynets sagsoplysning
Det er myndighedernes opgave at påse, at en sag er tilstrækkelig oplyst, indenmyndigheden træffer afgørelse i en sag. Dette følger af officialprincippet. Myndig-heden skal endvidere foretage en objektiv og konkret afvejning af de fakta, der er iden enkelte sag, før myndigheden træffer afgørelse.Når Arbejdstilsynet træffer afgørelse efter arbejdsmiljølovgivningen, sker det pri-mært på baggrund af Arbejdstilsynets egne konstateringer og de informationer,som Arbejdstilsynet får oplyst. Arbejdstilsynet lægger også særlig vægt på andremyndigheders oplysninger, fx tekniske tegninger og rapporter.
Brug af fotos og videooptagelser
Arbejdstilsynet vil normalt ikke kunne træffe en afgørelse om overtrædelse af ar-bejdsmiljølovgivningen på grundlag af fotos eller videooptagelser foretaget af tred-jepersoner. Det skyldes, at Arbejdstilsynet i sådanne situationer ikke vil have kend-skab til de omstændigheder, hvorunder optagelserne er sket, samt om der efterføl-gende skulle være foretaget en redigering af optagelserne.Fotos og videooptagelser fra tredjepersoner vil derfor normalt ikke udgøre et til-strækkeligt sikkert bevis for, at der er begået en overtrædelse af arbejdsmiljøloven.Fotos og videooptagelser fra offentlige myndigheder tillægges dog større vægt.Optagelser fra tredjepersoner vil dog indgå i Arbejdstilsynets vurdering af, om derer behov for, at Arbejdstilsynet straks aflægger besøg på arbejdsstedet med henblikpå en nærmere undersøgelse af arbejdet. Henvendelsen vil blive betragtet som enarbejdsmiljøklage og vil indgå i Arbejdstilsynets prioritering af, om virksomhedenskal besøges.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2