Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1311798_0001.png
1311798_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
5, december 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 7. november 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 66 (BEU alm. del), som hermed besvares.
J.nr. 2013-8088

Spørgsmål nr. 66:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. oktober 2013 fra BUPL omden kommende sygedagpengereform, jf. BEU alm. del – bilag 52 og 56, herunderisær den beskrevne FTF model. ”

Endeligt svar:

Jeg er overordnet set enig med BUPL og FTF. Vi skal afskaffe varighedsbegræns-ningen, fordi mennesker, der er ramt af sygdom, ikke også skal stå i en situation,hvor de mister deres forsørgelsesgrundlag. Men jeg mener dog, at den model, somregeringen har fremlagt, er en bedre måde at ophæve varighedsbegrænsningen på.Det skal særligt ses i lyset af to forhold: Dels at færre sygemeldte får en reduktion ideres ydelse, dels at FTF's model indebærer betydelige merudgifter.FTF foreslår en model, hvor sygedagpengemodtagere får en ydelsesnedsættelse ef-ter 12 måneder, og varighedsbegrænsningen dermed ophæves.I regeringens forslag til en model afskaffes varighedsbegrænsningen ved, at derindføres en opsamlende forlængelsesregel, således at sygemeldte, der ikke kan fåforlænget sygedagpengeretten, overgår til ressourceforløb. Vurderingen af, om derer grundlag for forlængelse, skal foretages efter 6. måneder.FTF skønner, at deres forslag til en ny sygedagpengemodel er udgiftsneutral, idetFTF vurderer, ”atde øgede udgifter til sygedagpenge for personer, som ikke læn-gere mister sygedagpengene, finansieres af besparelsen fra den alternative forsør-gelse, som de i dag modtager i stedet for sygedagpenge og den lavere sygedagpen-geydelse efter 1 år.”Jeg har bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen om at vurdere FTF’s model, og deres vurde-ring er, at FTF’s model vil indebære betydelige merudgifter og en negativ beskæf-tigelseseffekt i og med, at det er vurderingen, at det vil føre til længere sygedag-pengeforløb.For regeringens nye sygedagpengemodel gælder, at den på kort sigt vil betyde enmerudgift, men på lang sigt skønnes modellen at styrke de offentlige finanser.
I forhold til bekymringen om, at regeringens nye sygedagpengemodel vil gøre detvanskeligere at fastholde sygemeldte i arbejde, så er hele tanken bag at lade syge-meldte overgå til ressourceforløb netop, at de på den måde bliver sikret en helheds-orienteret og tværfaglig indsats, der kan støtte dem i at bevare tilknytningen til ar-bejdsmarkedet. Det er samtidig forudsat i regeringens udspil, at arbejdsgiver fast-holder refusion under ressourceforløb, men dog med et lidt lavere beløb.Det har for mig været meget magtpåliggende at finde en model, som betyder, atman som sygemeldt ikke skal være bekymret for sit forsørgelsesgrundlag, samtidigmed at den hurtigst mulige tilbagevenden i job understøttes, så sygemeldte ikke ud-stødes fra arbejdsmarkedet.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2