Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1305558_0001.png
1305558_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
28. November 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 5. november 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 65 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).

Spørgsmål nr. 65:

J.nr. 2013-0014287
Vil ministeren redegøre for, hvordan Arbejdsskadestyrelsen vil vurdere en krigsve-teran, som har fået PTSD tilbage i Balkan krigen, og derfor næppe kan bevise detraumatiske hændelser fra dengang?

Endeligt svar:

Arbejdsskadestyrelsen har oplyst følgende:”En af betingelserne for, at en psykisk lidelse kan anerkendes som arbejdsskade, er,at der skal være en årsagssammenhæng mellem belastning i forbindelse med arbej-det og sygdommen. Den beskrevne belastning skal derfor være bekræftet ellersandsynliggjort.Når en tilskadekommen veteran oplyser om en belastning, høres arbejdsgiveren(typisk Forsvaret) over disse oplysninger.Dokumentationen er tilstrækkelig, hvis der er enighed mellem Forsvaret og tilska-dekomne.Såfremt beskrivelserne af belastningerne ikke modsiges af Forsvaret, lægges de tilgrund, hvis forklaringen virker sandsynlig, og der ikke er modsigende oplysninger isagen.Ovenstående er tilfældet i langt de fleste sager.Når Forsvaret ikke kan bekræfte belastningen, vurderer Arbejdsskadestyrelsen do-kumentationen nærmere ud fra følgende:Hvis Forsvaret skriver, at man ikke kan be- eller afkræfte belastningen, og atdet ikke kan udelukkes, at det er foregået på den måde, som tilskadekomnebeskriver, lægges som udgangspunkt vægt på den tilskadekomnes beskrivelse.Det samme gælder, hvis Forsvaret generelt kan bekræfte, at episoder som debeskrevne er forekommet, men ikke kan sige, om tilskadekomne konkret harværet udsat for disse belastninger.
I de få sager, hvor der er forhold, som får Arbejdsskadestyrelsens til at tro, atdet ikke er foregået på den måde – for eksempel på grund af modsigende op-lysninger - efterspørges vidner til episoderne. Et vidne, der bekræfter belast-ningen, er som udgangspunkt tilstrækkeligt til, at belastningen er dokumente-ret. Hvis der er vidner, der modsiger hinanden, og det ikke er muligt at se,hvad der er foregået, vil ét bekræftende vidne ikke være nok. Her sammenhol-des oplysninger i sagen, og der foretages en konkret vurdering.”
Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2