Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1305555_0001.png
1305555_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
28. November 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 5. november 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 64 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).

Spørgsmål nr. 64:

J.nr. 2013-0014287
Vil ministeren redegøre for, hvordan Arbejdsskadestyrelsen kan give afslag på ensag, hvor både læger og speciallæger har vurderet, at en person har fået PTSD pågrund af dennes arbejde?

Endeligt svar:

Arbejdsskadestyrelsen har til brug for besvarelsen oplyst følgende:”PTSD er optaget på den danske erhvervssygdomsfortegnelse pr. 1. januar 2005.I Danmark anvendes WHO’s diagnosesystem ICD10 ved behandlingen af arbejds-skadesagerne. Diagnosen PTSD stilles, når en person:har været udsat for traumatiske begivenheder af ekstraordinært truende eller ka-tastrofeagtig natur ogudvikler symptomer, såsom for eksempel flashbacks, fortrængning, søvnbesværeller koncentrationsbesvær.Af WHO’s definition af PTSD fremgår, at symptomer på PTSD skal opstå indenfor en periode, som kan variere fra få uger til måneder.Arbejdsskadestyrelsen har efter modtagelsen af udredningen om forsinket PTSD ogdepression efter exceptionelle belastninger lempet praksis, således at forsinketPTSD fremover kan anerkendes som en arbejdsskade. Ved forsinket PTSD er deten betingelse, at personen inden for seks måneder har haft et eller flere af sympto-merne på PTSD, og at personen har udviklet PTSD i fuldt omfang inden for få årefter, at belastningen er stoppet.Med Vedtagelse nr. V 57 om danske hjemvendte soldater og PTSD har Folketin-gets partier besluttet at lempe på dokumentationskravet for, hvornår PTSD skal væ-re brudt ud hos veteraner. Lovforslaget, der udmønter den vedtagelse, indebærer, atder etableres en særlig ordning for veteraner, hvor der ikke stilles krav om, at debutaf PTSD skal ske i form af lægebesøg inden for seks måneder efter den internatio-nale mission. Det betyder, at en psykiatrisk lægeerklæring udstedt flere år efterhjemkomsten, hvor lægen erklærer, at veteranen lider af PTSD, og at sygdommensandsynligvis er opstået i tilknytning til veteranens udsendelse - i modsætning til idag - vil være tilstrækkelig dokumentation i forhold til udsendte veteraner.
Arbejdsskadestyrelsen tager som en del af sagsbehandlingen stilling til diagnosen.Stillingtagen sker på baggrund af henholdsvis journalnotater fra læger og sygehuse,speciallægeerklæringer samt rådføring med styrelsens lægekonsulenter. Specielt forså vidt angår PTSD er belastningen en del af diagnosekriteriet. I Arbejdsskadesty-relsens vurdering af diagnosen indgår således også en vurdering af, om der er do-kumentation for belastninger af exceptionel karakter.Der kan derfor forekomme sager, hvor Arbejdsskadestyrelsen kommer frem til enanden diagnose, end den diagnose en eller flere speciallæger har stillet. Det skerblandt andet i sager, hvor de læger, som tilskadekomne har været i kontakt med,har stillet forskellige diagnoser.En afvist sag om PTSD kan forelægges for Erhvervssygdomsudvalget med henblikpå, om der er en anden psykisk sygdom, der kan anerkendes.Af Arbejdsskadestyrelsens og Erhvervssygdomsudvalgets årsredegørelse til Folke-tingets Beskæftigelsesudvalg om udviklingen på erhvervssygdomsområdet i 2012,side 38, at ”I perioden 2005 til 2011 er der et stigende antal sager, hvor diagnosener uspecificeret belastningsreaktion. I en række af disse sager er der i speciallæge-erklæringen stillet diagnosen posttraumatisk belastningsreaktion, hvor Erhvervs-sygdomsudvalget er uenigt og ændrer diagnosen. Den mest almindelige begrundel-se for at ændre diagnosen er, at det ikke har været tale om hændelser af exceptio-nelt truende eller katastrofeagtig natur, hvorfor betingelserne for at stille diagnosenposttraumatisk belastningsreaktion ikke er til stede.” Redegørelsen er oversendt tilBeskæftigelsesudvalget ved brev af 8. april 2013.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2