Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1302379_0001.png
1302379_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
20. november 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 25. oktober 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 59 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraikkemedlem af udvalget (MFU) Liselott Blixt (DF).
J.nr. 20130082603/2013-7571

Spørgsmål nr. 59:

”Vil ministeren oplyse, om regeringen agter at tage initiativer, der skal beskytteansatte i sundhedssektoren mod vold, trusler og chikane eller lignende somfinder sted i fritiden, men udspringer af deres arbejde?”

Endeligt svar:

Ansatte skal ikke føle sig truet eller blive udsat for vold som følge af deres arbejde.Derfor er det utroligt vigtigt, at arbejdsgiverne medvirker til at forebygge, at de an-satte trues med eller udsættes for vold eller chikane som følge af deres arbejde, nårde er gået hjem.Som det fremgår af svaret på spørgsmål 57, er vold, der foregår uden for arbejdsti-den, ikke omfattet af arbejdsmiljølovgivningen. I disse tilfælde, kan den skadelidteanmelde voldsepisoden til politiet, der eventuelt også kan henvise til offerrådgiv-ning og psykologhjælp.Jeg har derfor bedt Justitsministeriet om en udtalelse. Justitsministeriet oplyser føl-gende:”Straffeloven indeholder bestemmelser, der yder personer, som det påhviler athandle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, en særlig beskyttelse. Efter straffe-lovens § 119, stk. 1, straffes således bl.a. den, der med vold eller trussel om voldoverfalder nogen, som det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste ellerhverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning heraf, med bødeeller fængsel indtil 8 år.Bestemmelsen omfatter således alle overfald med vold eller trussel om voldi an-ledningaf offentlig tjeneste eller hverv,uansetom overfaldet finder sted i arbejds-tiden eller i fritiden. Bestemmelsen omfatter dermed f.eks. overfald med vold ellertrussel om vold mod en offentligt ansat i dennes fritid, hvis overfaldet sker i anled-ning af den offentligt ansattes arbejde. Dette gælder også overfald med vold ellertrussel om vold mod offentligt ansatte i sundhedssektoren.
Hertil kommer, at offentligt ansatte selvsagt også nyder beskyttelse efter straffelo-vens almindelige regler om eksempelvis vold, trusler, ærekrænkelser mv.”Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Justitsministeriet.Jeg vil i øvrigt på det kraftigste opfordre arbejdsgiverne – både offentlige og priva-te – til at tage hånd om problematikken, hvis der opstår situationer med vold udenfor arbejdstiden. Det er vigtigt at arbejdsgiverene sikrer, at deres ansatte kan passederes arbejde uden at lide overlast.I den forbindelse vil jeg fremhæve, at Arbejdstilsynet oplyser, at det kan være engod idé at overveje, om der kan og bør træffes foranstaltninger, der gør det vanske-ligere for klienter og kunder at opspore ansatte privat, fx ved at undgå brug af nav-neskilte og ved at opfordre de ansatte til at have hemmeligt telefonnummer.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2