Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
20. november 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 25. oktober 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 58 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraikkemedlem af udvalget (MFU) Liselott Blixt (DF).
J.nr. 20130082603/2013-7571
Spørgsmål nr. 58:
”Vil ministeren oplyse, i hvilket udstrækning landets fem regioner og 98 kommu-ner har indført eller planlægger at indføre foranstaltninger - og i givet faldhvilke - der skal imødegå vold, trusler og chikane eller lignende mod ansatte isundhedssektoren som finder sted i fritiden, men udspringer af deres arbejde?”Endeligt svar:
Arbejdstilsynet har hørt KL og Danske Regioner om spørgsmålet.Danske Regioner oplyser følgende:”Arbejdsmiljøloven gælder ikke uden for arbejdstiden. Det er en problemstilling,regionerne er opmærksomme på, og som er forankret i den generelle arbejdsmiljø-indsats og det personalepolitiske arbejde.Regionerne tilkendegiver, at det forekommer yderst sjældent, at ansatte oplever ar-bejdsrelateret vold eller trusler uden for arbejdstiden.Hvis en ansat uden for arbejdstiden oplever arbejdsrelateret vold eller trusler, tilby-der regionerne samme kriseberedskab, som hvis hændelsen var sket i arbejdstiden.På de arbejdspladser, hvor det er relevant, trænes og uddannes ansatte til at håndte-re vold og trusler. De ansatte vil på mange måder have metoder og redskaber til athåndtere en arbejdsrelateret konflikt uden for arbejdstiden.Alle regioner har i henhold til aftale om trivsel og sundhed, som blev aftalt vedOK-08, udarbejdet retningslinjer, der beskriver den samlede indsats for identifika-tion, forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.Umiddelbart har regionerne ikke centralt specifikke politikker vedr. arbejdsrelate-ret ret vold og trusler uden for arbejdstiden. Generelt er der en tendens til, at regio-nerne går fra at have mange specifikke politikker til mere overordnede politikker.Regionerne arbejder for at gå fra politikkernes ord til handling i praksis. Det skerbl.a. som led i bestræbelserne på regelforenkling og afbureaukratisering.”
KL oplyser følgende:”Parterne på det kommunale område har fokus på vold i arbejdet som et arbejds-miljøproblem.Ved overenskomstforhandlingerne i 2008 indgik man på det kommunale område enaftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne, hvorefter der i kommunerne skul-le udarbejdes retningslinjer for indsatser mod vold, mobning og chikane. KL har påbaggrund af evalueringen af aftalen vurderet, at langt hovedparten af kommunernehar udarbejdet retningslinjer for indsatsen.I samarbejdet i BrancheArbejdsmiljøRådene (BAR) har parterne løbende fokus påemnet ”Trusler og vold på arbejdspladsen”. Der er udarbejdet en række vejlednin-ger, inspirationsmateriale mm., som stilles til rådighed for arbejdspladserne, bl.a.via den fælles hjemmesidewww.arbejdsmiljoweb.dk.KL har rettet henvendelse til alle kommuner og bedt dem oplyse, om kommunenhar indført foranstaltninger mod vold, trusler og chikane som finder sted i fritiden,men udspringer af arbejdet.KL har, inden for fristen, modtaget tilbagemeldinger fra 51 kommuner.Af disse har 22 kommuner svaret, at de har foranstaltninger, der skal imødegå vold,trusler og chikane eller lignende mod ansatte, som finder sted i fritiden, men ud-springer af deres arbejde. En del af kommunerne sondrer ikke mellem om vold,trusler eller chikane sker i selve arbejdstiden eller i fritiden i forhold til de foran-staltninger, der er indført. Foranstaltningerne er fx konflikthåndteringskurser, psy-kologbistand, kriseberedskab, kontaktoplysninger til ledere og registrering af epi-soder.29 kommuner har svaret, at de ikke har særskilte foranstaltninger, der skal imødegåvold, trusler og chikane eller lignende mod ansatte, som finder sted i fritiden, menudspringer af deres arbejde. Af disse svarer 2 kommuner, at de overvejer at indføresådanne retningslinjer. Svarene fra disse 29 kommuner er ikke udtryk for, at de på-gældende kommuner ikke er opmærksomme på problemer med vold, trusler ellerchikane mod kommunalt ansatte i fritiden, men flere kommuner giver udtryk for, atde ikke har oplevet sådanne problemer.I de fleste svar er der ikke sondret mellem de forskellige områder i kommunerne,således at svarene gælder for ”alle ansatte” og ikke specifikt for ”ansatte i sund-hedssektoren”.”Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra KL og Danske Regioner.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2