Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1302382_0001.png
1302382_0002.png
1302382_0003.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
20. november 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 23. oktober 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 52 (BEU alm. del), som hermed besvares.
J.nr. 2013-0013812

Spørgsmål nr. 52:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21. oktober 2013 fra FOA omførtidspensions- og fleksjobreformen samt sygedagpengereformen, jf. BEUalm. del - bilag 30.”

Endeligt svar:

Målet med reformen om førtidspension og fleksjob er at fastholde flest muligt påarbejdsmarkedet. I forbindelse med reformen har det derfor også været vigtigt, atder blev taget en række initiativer til at sikre, at den enkelte borger får den bedstmulige hjælp.I de nye tværfaglige rehabiliteringsteams sidder der repræsentanter fra beskæftigel-ses-, sundheds- og socialområdet, foruden en sundhedskoordinator, som skal bidra-ge med sundhedsfaglig rådgivning. Rehabiliteringsteams er med til at sikre, at ud-satte borgere med komplekse problemer får den tværfaglige og helhedsorienteredeindsats, der bedst kan hjælpe den enkelte borger med at få fodfæste på arbejdsmar-kedet.Der er også med reformen taget initiativ til at få skabt en bedre sammenhæng mel-lem beskæftigelsesområdet, socialområdet og sundhedsområdet i indsatsen for ud-satte borgere. Formålet er blandt andet at undgå, at borgeren oplever at blive sendttil den ene læge efter den anden med risiko for, at sagerne trækker unødigt ud.Der er på nuværende tidspunkt ikke kommet så mange borgere i ressourceforløb,som vi oprindeligt havde forudsat. Reformen om førtidspension og fleksjob har be-tydet væsentlige ændringer i kommunernes arbejde, og det har fra starten væretklart, at det ville tage tid at igangsætte en så omfattende reform. Men det må ikkekomme borgerne til at skade, at systemet laves om, og det vigtigste er, at ingenborgere kommer i klemme og bliver overladt til sig selv uden at få den hjælp, deskal have.Det er vigtigt, at de gode intentioner, der er i reformen, bliver ført ud i livet. Derforhar Beskæftigelsesministeriet sat en række konkrete initiativer i værk, der skal un-derstøtte, at reformen implementeres i praksis:
Det er afsat midler til opkvalificering af medarbejderne i rehabiliteringsteamenemed fokus på det nye tværfaglige samarbejde, og der er igangsat efteruddannel-se udbudt af professionshøjskolerne i samarbejde med Dansk Socialrådgiverfor-ening.Alle landets kommuner har fået tilbud om individuelle workshops med fokus påat imødegå de konkrete udfordringer i rehabiliteringsteamet og i forhold til atsikre kvaliteten og indholdet i ressourceforløbene.Der er afsat midler til metodeudvikling af en tværfaglig rehabiliterende indsats iopstartsperioden, herunder indholdet i ressourceforløb. De afsatte midler mål-rettes de kommuner, der har haft svært ved at komme i gang.Der vil blive gennemført en evaluering af arbejdet i kommunernes rehabilite-ringsteam allerede i løbet af 2013, og Ankestyrelsen vil også gennemføre enundersøgelse, der blandt andet vil se på rehabiliteringsteamets behandling af sa-gerne.Arbejdsmarkedsstyrelsen vil gå i dialog med udvalgte kommuner for at under-støtte en effektiv implementering af reformen.
Målgruppen for ressourceforløb er personer, der har komplekse problemer ud overledighed, der ikke har kunnet løses ved hjælp af den hidtidige beskæftigelsesind-sats. Det skal imidlertid altid bero på en konkret, individuel vurdering af den enkel-te persons situation, om ressourceforløb er den rigtige indsats. Derfor vil det ogsåvære vanskeligt at afgrænse målgruppen helt præcist i lovgivningen.Til FOA’s forslag om, at borgere skal have ret til at få sagen behandlet i rehabilite-ringsteamet vil jeg gerne fremhæve, at behandlingen af borgerens sag i rehabilite-ringsteamet er et sagsbehandlingsskridt, der har til formål at oplyse sagen på ettværfagligt grundlag og inddrage borgeren, så der kan træffes en afgørelse i kom-munen. Rehabiliteringsteamet indstiller en indsats til kommunens forvaltning, derherefter skal træffe afgørelse i overensstemmelse med lovgivningen. Udarbejdelseaf rehabiliteringsplanens forberedende del og forlæggelsen for rehabiliteringstea-met er således ikke afgørelser, men sagsbehandlingsskridt, og er man som borgeruenig i kommunens sagsbehandling, kan man klage til borgmesteren.Jeg mener, at det er for tidligt at begynde at se på ændringer i lovgivningen for atøge antallet af ressourceforløb. Men jeg følger implementeringen af reformen nøje,og der vil blive sat yderligere initiativer i gang, hvis der skulle vise sig behov fordet.Til FOA’s forventninger til en sygedagpengereform kan jeg oplyse, at der ikke måherske tvivl om, at vi i regeringen ønsker ændringer på sygedagpengeområdet. Detvigtigste for os er at afskaffe tidsbegrænsningen på sygedagpenge og at få sikret enbedre indsats.Vi har gjort os umage med at finde en løsning, der tager hånd om alle sygemeldte.Så man kan bruge sine kræfter på at blive rask og ikke skal gå og være bange for atmiste sit forsørgelsesgrundlag. Samtidig foreslår vi, at sygemeldte skal støttes meden meningsfuld og helhedsorienteret indsats, som er tilrettelagt individuelt.
2
Forhandlingerne vedrørende den nye sygedagpengemodel pågår, og der er det in-tentionen at få ændret reglerne så hurtigt, som det kan lade sig gøre.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
3