Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1296838_0001.png
1296838_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. november 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 18. oktober 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 44 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLiselott Blitx (DF).
J.nr. 2013-0013501/2013-7189

Spørgsmål nr. 44:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på BEU alm. del - bilag29 og herunder redegøre for, om ministeren finder, at det kan være korrekt, atman indlægger folk og prøver medicin, som er afprøvet, og hvorfor man ikkelytter til de speciallæger, som har været ind over sagen?”

Endeligt svar:

Jeg har forstået brevskriverens problem således, at hendes sygedagpenge bliverstoppet, fordi hun ikke igen vil tage antidepressiv medicin, og at hun heller ikke vilkunne få førtidspension.Regeringen forhandler for tiden en sygedagpengereform, hvor vi bl.a. har lagt etforslag frem, som skal forhindre, at sygemeldte skal opleve, at de bliver tvunget tilat deltage i en behandling, som de ikke ønsker at få, fordi de ellers mister deres for-sørgelsesgrundlag.Kommunerne skal i dag i sager om tilkendelse af fleksjob eller førtidspension sikresig, at borgeren har en betydelig nedsat arbejdsevne, og at alle muligheder for atudvikle arbejdsevnen gennem behandling, fx antidepressiv medicin er udtømt. Detindebærer, at kommunen kan stille krav om, at borgeren skal deltage i nødvendiglægebehandling. Kommunen kan også i dag stoppe udbetalingen af sygedagpenge,hvis en sygemeldt borger ikke deltager i nødvendig lægebehandling.Derfor foreslår regeringen, at den enkelte borger får ret til at få forelagt sin sag foren klinisk funktion i regionen i de særlige tilfælde, hvor manglende deltagelse i læ-gebehandling fører til, at kommunen overvejer at stoppe sygedagpengene eller be-slutter ikke at tilkende fleksjob eller førtidspension. Klinisk funktion skal så vidtmuligt foreslå alternativ behandling. Hvis borgeren ikke ønsker denne behandling,bortfalder kravet om at deltage i nødvendig lægebehandling.Regeringen har desuden foreslået en ny sygedagpengemodel, hvor der spændes etøkonomisk sikkerhedsnet ud under alle borgere på sygedagpenge. Det betyder, atsygemeldte ikke skal bekymre sig om, at de under deres sygdomsforløb pludseligstår uden offentlig forsørgelse på grund af varighedsbegrænsningen.
Den nye sygedagpengemodel indebærer, at der sker en revurdering af den syge-meldte efter 6 måneder. De sygemeldte, der kan forlænges efter gældende regler,vil uændret modtage sygedagpenge. Samtidig vil de sygemeldte, der ellers ville ha-ve styret mod varighedsbegrænsningen, i stedet komme i ressourceforløb – og væresikret en ydelse, der er uden varighedsbegrænsning og i niveau svarer til kontant-hjælpen, og som ikke afhænger af formue eller ægtefællens indkomst. Disse sy-gemeldte vil endvidere blive sikret en tværfaglig og koordineret indsats. Den nyesygedagpengemodel indebærer endelig, at mennesker med en livstruende alvorligsygdom bliver sikret sygedagpenge under hele sygdomsforløbet.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2