Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1363584_0001.png
1363584_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 23. april 2014 stillet følgende spørgsmålnr.332 (BU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraFinn Sørensen(EL).
30. april 2014J.nr. 2014 - 3152

Spørgsmål nr.332:

”Ministeren bedes redegøre for, om DR er forpligtet af Danmarks ratifikation afILO Konvention 94, således at tjenesteydelser, der leveres til DR af private firmaerskal opfylde konventionens krav til en arbejdsklausul som siger, at løn- og ansæt-telsesvilkår mindst skal svare til det overenskomstmæssige niveau i det pågældendefag på den pågældende egn?”

Endeligt svar:

DR er ikke forpligtet af ILO Konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentligekontrakter. Konventionen forpligter alene centrale myndigheder i en ratificerendestat til at anvende arbejdsklausuler i henhold til konventionen. Det fremgår af kon-ventionens artikel 1, stk. 2, at den kompetente myndighed skal bestemme, i hvilketomfang og på hvilken måde konventionen skal finde anvendelse på kontrakter, dertildeles af andre end centrale myndigheder.Jeg mener, at brug af arbejdsklausuler er et vigtigt redskab til at bekæmpe socialdumping.Ved FL 13 blev det derfor aftalt mellem regeringen og Enhedslisten, at statslige or-dregivere (herunder selskaber, som fuldt ud er ejet af statslige myndigheder og ikkeer i konkurrence) fremover skal benytte arbejdsklausuler ved alle offentlige udbudaf bygge- og anlægsprojekter.Initiativet omfatter i udgangspunktet alle statslige ordregivere, herunder statsligestyrelser, selvejende offentlige institutioner og relevante selskaber. For så vidt an-går selskaber og selvstændige offentlige virksomheder, gælder det dem, som fuldtud er ejet af offentlige myndigheder, og ikke er i konkurrence.Konkret gælder det for nuværende Sund og Bælt Holding A/S (herunder bl.a. A/SStorebælt, Femern A/S mv.), Energinet.dk, Metroselskabet I/S, Udviklingsselska-bet By og Havn I/S, Statens Ejendomssalg A/S, Statens og Kommunernes Indkøbs-service A/S, DSB, Finansiel Stabilitet A/S, samt Banedanmark.
Selvstændige offentlige institutioner, som er i konkurrence med andre, er ikke om-fattet af aftalen og er dermed ikke forpligtet til at bruge arbejdsklausuler. Det gæl-der fx i forhold til DR.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2