Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1294442_0001.png
1294442_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 9. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr.32 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Be-nedikte Kiær (K).
30. oktober 2013J.nr. 20130078360/2013-6988

Spørgsmål nr. 32:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. oktober 2013 fra Hans E. Wild-fang vedrørende 11-timers reglen, herunder om det er rigtigt, at man skal haveoverenskomst for at kunne få dispensation?”

Endeligt svar:

Der er mulighed for at indgå aftale om fravigelse af arbejdsmiljølovgivningens hvi-letidsregler.Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:”Baggrunden for hviletidsreglerne er beskyttelseshensynet til den ansatte. Formåletmed arbejdsmiljølovgivningens hviletidsregler er bl.a. at sikre, at den ansatte får endaglig og sammenhængende hvileperiode på mindst 11 timer i døgnet.Denne hovedregel kan overordnet set fraviges på to måder. Dels ved en dispensati-on fra Arbejdstilsynet, dels ved indgåelse af aftale mellem parterne om at fravigehovedreglen.Det er Arbejdstilsynets faste praksis, at dispensation alene gives i særlige situatio-ner, der dækker enkeltstående tilfælde. Dette skyldes muligheden for at indgå afta-ler mellem en arbejdsgiverpart og en lønmodtagerorganisation, som benyttes vedbehov for tilbagevendende fravigelser fra reglerne.Det er således Arbejdstilsynets faste praksis at henvise parterne til at indgå en afta-le, hvis der er behov for tilbagevendende fravigelser af hviletidsreglerne.Dette skyldes, at tilstedeværelsen af en aftale vurderes at indebære en høj grad afsikkerhed for, at hviletiden på den pågældende virksomhed tilrettelægges sikker-heds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.Muligheden for at indgå aftale mellem parterne om fravigelse af reglerne betyder,at en arbejdsgiverpart (dvs. en arbejdsgiver eller en arbejdsgiverorganisation)sammen med en lønmodtagerorganisation kan aftale at nedsætte den daglige hvile-
tid. Hvis hviletiden nedsættes til otte timer mere end et par gange om ugen, ellerhvis hviletiden nedsættes til færre end otte timer, skal aftalen dog godkendes af Ar-bejdstilsynet.I tilfælde, hvor ansatte arbejder uden overenskomst, vil en arbejdsgiver, der ikke erpart i en aftale om fravigelse af hviletidsreglerne, ikke kunne fravige disse regler.En arbejdsgiver kan blive part i en sådan aftale enten gennem medlemskab af enarbejdsgiverorganisation, som har indgået en sådan aftale med en lønmodtageror-ganisation, eller ved selv at indgå en sådan aftale – fx via en tiltrædelses- eller envirksomhedsoverenskomst med en lønmodtagerorganisation.En lønmodtagers eventuelle medlemskab af en lønmodtagerorganisation er udenbetydning for, om en aftale som nævnt finder anvendelse”.Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2