Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1365404_0001.png
1365404_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
d. 6. Maj 2014
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 9. april 2014 stillet følgende spørgsmål nr.315(BEU alm. del), som hermed besvares.J.nr. 2014-0024613

Spørgsmål nr.315:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 1. april 2014 fra FOA om sygedag-pengelovens § 7, jf. BEU alm. del – bilag 198.”

Endeligt svar:

Jeg vil gerne indlede med at tilkendegive, at jeg er meget enig med FOA i, at derikke må indgå kommunaløkonomiske overvejelser, når kommunerne skal vurdere,om en borger er syg eller rask. Jeg vil derfor fortsat gerne orienteres om konkretetilfælde, hvor kommunens vurdering forekommer uforståelig eller urimelig, hvilketjeg har gjort FOA opmærksom på.Jeg vil samtidig indledningsvist gøre opmærksom på, at der snart fremsættes lov-forslag, som sikrer, at sygedagpengemodtagere får en økonomisk sikkerhed underet sygdomsforløb, og som betyder, at der sker en tidlig opfølgning og indsats i sy-geforløbet.For så vidt angårsamspillet mellem sygedagpengelovens § 7 og rådighedsbestem-melserne for dagpenge, som henvendelsen fra FOA handler om,så er deri langt defleste tilfælde overensstemmelse mellem vurderingen af uarbejdsdygtighedsbegre-bet i sygedagpengelovens §7 og rådighedsbegrebet i arbejdsløshedsforsikringslo-ven.Retten er til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grundaf egen sygdom. Afgørelsen af, om en person anses for uarbejdsdygtig, sker pågrundlag af en samlet vurdering af sygdommen og dens indvirkning på den syge-meldtes arbejdsevne.Hvis kommunen vurderer, at den ledige er fuldt arbejdsdygtig, men den ledigefastholder at være syg, skal kommunen være opmærksom på borgerens egen opfat-telse af situationen. Det udelukker imidlertid ikke, at der vil være tilfælde, hvorkommunen ikke er enig i borgerens opfattelse. Borgeren kan i sidste ende klageover kommunens afgørelse til Ankestyrelsen, som udover at være klageinstans og-så har en praksiskoordinerende funktion.
Fastholder den ledige også overfor a-kassen at være syg, har a-kassen ikke mulig-hed for, at udbetale arbejdsløshedsdagpenge, da den ledige ikke står til rådighed forarbejdsmarkedet.Dernæst er der tilfælde, hvor udbetalingen af sygedagpenge standses, fordi den sy-gemeldtes lidelse er blevet stationær. Dette hænger sammen med, at sygedagpengeer en korttidsydelse. Det vil sige en ydelse, der er tænkt afløst af en anden forsør-gelsesydelse i de tilfælde, hvor borgeren har en varigt nedsat arbejdsevne.Før udbetalingen af sygedagpenge standses, skal kommunen derfor efter retssik-kerhedslovens § 7a tage stilling til, om der er behov for yderligere foranstaltningerfor at bringe borgeren tilbage til arbejdsmarkedet.Hvis kommunen herefter i sin afgørelse lægger en vurdering – herunder en vurde-ring af uarbejdsdygtigheden – til grund, som borgeren ikke er enig i, kan afgørelsenindbringes for Ankestyrelsen.Jeg henviser i øvrigt for uddybning til svaret på spørgsmål 321 (BEU alm. del).
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2