Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 8. oktober 2013 stillet følgende spørgsmålnr.31 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraHans Andersen(V).
9. april 2014J.nr. 2014-2280
”Vil ministeren redegøre for, hvor stor en økonomisk gevinst en tysk kontant-hjælpsmodtager opnår ved at tage et lavtlønnet job i byggebranchen i Danmark iforhold til en dansk kontanthjælpsmodtager?”
Beskæftigelsesministeriet har foranlediget af nærværende spørgsmål samt BEUspørgsmål 30 (alm. del) af 8. oktober 2013 rettet henvendelse til de relevante tyskemyndigheder (BundesministeriumfürArbeit und Soziales). De tyske myndighederhar i den forbindelse oplyst, at der ikke foreligger undersøgelser af kontanthjælps-modtageres økonomiske gevinst ved at tage arbejde.Hvis en dansk og en tysk kontanthjælpsmodtager tager det samme job til den sam-me løn i Danmark, vil forskellen i deres økonomiske gevinst i udgangspunktet sva-re til forskellen på deres rådighedsbeløb som kontanthjælpsmodtagere i deres re-spektive hjemland.En direkte sammenligning afkontanthjælpsmodtageres rådighedsbeløb i Danmarkog Tyskland forudsætter, at der gennemføres sammenlignelige familietypebereg-ninger i de to lande, idet systemerne på forskellig vis tager højde for den konkretesituation, som den enkelte modtager befinder sig i, jf. også besvarelsen af BEUspørgsmål nr. 457 (alm. del) og BEU spørgsmål nr. 107 (alm. del). Beskæftigel-sesministeriet har ikke mulighed for at foretage sådanne beregninger for andre lan-de på baggrund af foreliggende oplysninger.Den økonomiske gevinst for en udlænding ved at tage arbejde i Danmark vil i øv-rigt afhænge af, hvorvidt den pågældende vælger at bosætte sig i Danmark, ellerom vedkommende arbejder som grænsearbejder. Dette har blandt andet betydningfor skatteforhold samt bidrag og rettigheder under den sociale sikring. Endviderevil det have betydning for, hvorvidt den pågældende eventuelt vil skulle afholdeudgifter til dobbelt husførelse eller om der ville skulle tages højde for transportud-gifter.
OECD opgør for deres medlemslande de gennemsnitlige effektive skattesatser, sommåler i hvilket omfang, skatter og bortfald af overførsler tilsammen reducerer denøkonomiske gevinst ved at tage arbejde. De effektive skattesatser beregnes for enrække familietyper men forholder sig ikke til, hvor repræsentative eksemplerne erfor ledige i de enkelte lande. De tyske myndigheder har, som svar på den danskehenvendelse, ikke tilkendegivet, om OECD’s gennemsnitlige skattesatser kan an-vendes som retvisende alternativ til en national opgørelse, idet det fremgik af hen-vendelsen, at OECD’s opgørelser efter Beskæftigelsesministeriets opfattelse ikke ialle tilfælde giver et retvisende indtryk af det økonomiske incitament for kontant-hjælpsmodtagere til at tage arbejde i det enkelte land.For så vidt angår den økonomiske gevinst for en dansk kontanthjælpsmodtager vedat være i beskæftigelse, henvises til besvarelsen af BEU spørgsmål nr. 30 (alm. del)af 8. oktober 2013.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2