Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 18. marts 2014 stillet følgende spørgsmålnr.268 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraJørgen Arbo-Bæhr(EL).
9. april 2014J.nr. 20140023680
”Vil ministeren opprioritere det kemiske arbejdsmiljø, herunder substitution af far-lige kemiske stoffer med mindre farlige muligheder? Hvorledes skal det foregå?”
Jeg vil gerne understrege, at det for mig er afgørende, at alle har ret til et sundt ogsikkert arbejdsmiljø. Virksomhederne skal forebygge arbejdsmiljøproblemer mestmuligt og sikre, at deres ansatte ikke udsættes for farlige kemiske stoffer. Substitu-tion af farlige kemiske stoffer med mindre farligeer derfor et vigtigt element i virk-somhedernes forebyggelse.Til brug for besvarelsen har jeg bedt Arbejdstilsynet om en udtalelse:”Arbejdstilsynet fører dagligt tilsyn med arbejdsmiljøet på de danske virksomhe-der. Kemi er i fokus på alle tilsyn på virksomheder, hvor de ansatte kan risikere atblive udsat for påvirkning fra sundhedsskadelige stoffer. I 2013 afgav Arbejdstil-synet således cirka 3.000 reaktioner inden for området ”kemi, støv og biologi”.Dette område er blandt de områder, hvor Arbejdstilsynet afgiver flest reaktioner.Efter arbejdsmiljøreglerne har virksomhedenpligt til at vurdere, om farlige stoffer,materialer og processer kan substitueres til ufarlige, mindre farlige eller mindre ge-nerende stoffer, materialer og processer, når der er risiko for påvirkning fra disseunder arbejdet.Substitution skal foretages, når det er teknisk muligt. Virksomhedenskal på Arbejdstilsynets anmodning dokumentere, hvisder ikke kan foretages sub-stitution. Endvidere kan Arbejdstilsynet give påbud om, at virksomheden skal un-dersøge muligheden for substitution.Hertil kommer, at Arbejdstilsynet har mulighed for – med mindre der foreliggerklare og kendte muligheder for substitution –at give virksomheder påbud om, at deskal bruge en autoriseret arbejdsmiljørådgiver med særlig sagkundskab til at fore-tage undersøgelsen for virksomheden. Det er tilfældet, når der bruges stoffer, derfxer mærket giftige eller meget giftige eller er kræftfremkaldende.
Rådgiverens undersøgelse skal gøre det muligt at konstatere, om det er muligt atforetage substitution. Rådgiveren skal afdække, hvilke ufarlige, mindre farlige ellermindre generende stoffer, der er teknisk egnede til arbejdsopgaven, samt dissestekniske og sundhedsmæssige egenskaber. Rådgiveren skal også foretage en samletrisikovurdering af en eventuel ændring i de samlede arbejdsmiljøbelastninger veden mulig substitution.Rådgiverens redegørelse skal være til rådighed for ledelse og de ansatte i virksom-heden og indsendes til Arbejdstilsynet.Det er Arbejdstilsynets vurdering, at et rådgivningspåbud om undersøgelse af sub-stitutionsmuligheder generelt vil fremme substitution og gøre det nemmere forvirksomhederne at løse og forebygge kemiske arbejdsmiljøproblemer ved anven-delse af farlige kemiske stoffer.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2