Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 18.marts 2014 stillet følgende spørgsmålnr.265 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra-Jørgen Arbo-Bæhr(EL).
10. april 2014J.nr. 20140024102
Spørgsmål nr.Fejl!
Henvisningskilde ikke fundet.:
”Hvad er Arbejdstilsynets retningslinjer for orientering af anden myndighed, nårdet konstateres, at udenlandske arbejdere er indlogeret under boligforhold som erusunde, f.eks. overnatning i kældre, byggepladser, brandfælder, erhvervsejendom-me m.v.? Hvor mange gange er det sket i 2013? Foreligger der en skriftlig instruksom, at det skal ske?”
Jeg vil gerne understrege, at social dumping er et alvorligt problem på det danskearbejdsmarked. Derfor er det en mærkesag for regeringen at sætte effektivt ind overfor uacceptable forhold på arbejdspladserne og mod udnyttelse af arbejdskraft.Det er uacceptabelt, hvis udenlandske medarbejdere indlogeres under usunde ellerdirekte farlige forhold, og i de tilfælde, hvor der sker ulovlig indkvartering, skalbagmændene stilles til ansvar.For så vidt angår Arbejdstilsynets retningslinjer for orientering af andre myndighe-der, har jeg indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”Det følger af principperne for det sædvanlige myndighedssamarbejde, at Arbejds-tilsynet videregiver oplysninger til den relevante myndighed, hvis Arbejdstilsynet iforbindelse med tilsyn bliver opmærksom på forhold, der giver anledning til mis-tanke om overtrædelse af andre regler end dem, som Arbejdstilsynet fører tilsynmed, fxulovlige ansættelsesforhold, tvangsarbejde, ringe indkvarteringsforholdm.m.Arbejdstilsynet har en skriftlig instruks til sine tilsynsførendeom underretning afrelevante myndigheder, hvis de under fx et tilsynsbesøg ser eller hører om forhold,der kan give anledning til konkret mistanke om overtrædelse af andre myndighe-ders regler.På baggrund af en høring i Arbejdstilsynets tilsynscentre kan det oplyses, at Ar-bejdstilsyneti 2013 77 gange har underrettet andre myndigheder om forhold, derkan give anledning til konkret mistanke om overtrædelser af andre regler, end dem
som Arbejdstilsynet fører tilsyn med, som fx ulovlig indkvartering, overtrædelse afmiljøregler, skatteregler mv.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2