Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1356752_0001.png
1356752_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 18. marts 2014 stillet følgende spørgsmålnr.264 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraJørgen Arbo-Bæhr(EL).
9. april 2014J.nr.20140024102

Spørgsmål nr.264:

”Hvad er Arbejdstilsynets praksis og kriterier for at fastlægge arbejdsgiveransvaretved afgivelse af påbud/forbud, hvis der er tale om indlejet arbejdskraft?Hvad erden konkrete instruktion som Arbejdstilsynet giver de tilsynsførende når de f.eks.ude på en byggeplads skal afgøre, hvilken arbejdsgiver som skal have et på-bud/forbud?”

Endeligt svar:

Jeg lægger stor vægt på, at virksomhed sikrer, at arbejdsmiljølovgivningen over-holdes, uanset om det er virksomhedens egne ansatte eller indlejet arbejdskraft,som udfører arbejdet.Virksomhederne skal tage deres ansvar alvorligt, så de sikrer, at alle der arbejderunder deres ansvar, kan udføre deres arbejde på sund og sikker vis uden at skullerisikere liv og legeme.Jeg har i øvrigt indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”Indlejet arbejdskraft vedrører den situation, hvor en person ansat i én virksomhed,udfører arbejde i en anden virksomhed.En virksomhed har pligt til at sørge for, at arbejdet planlægges, tilrettelægges ogudføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og i overensstemmelsemed arbejdsmiljølovgivningens regler. Hvis en virksomhed benytterindlejet arbejdskraft, har virksomheden også et ansvar som arbejdsgiverfor, at arbejdsmiljøreglerne overholdes i forhold til den indlejede arbejdskraft.Når Arbejdstilsynet fører tilsyn, kan der være behov for at afklare, hvem der reelter arbejdsgiver i forhold til det arbejde, som udføres.Er der flere mulige arbejdsgi-vere, vurderer Arbejdstilsynet altid de aktuelle forhold konkret.Når det skal afklares, hvilken arbejdsgiver, der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreg-lerne overholdes, lægges bl.a. vægt på følgende forhold:hvem instruerer den beskæftigede og kontrollerer arbejdet,
hvem stiller arbejdsrum, maskiner og redskaber m.v. til rådighed for udførelsenaf arbejdet,hvem bærer risikoen for arbejdsresultatet, oghvem udbetaler løn til den beskæftigede.Formålet med at tage udgangspunkt i de aktuelle og konkrete forhold er at sikre, atdet er den virksomhed, der reelt har mulighed for at forebygge arbejdsskader og forat sørge for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, der gøres ansvarlig som arbejdsgi-ver.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2