Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 18. marts 2014 stillet følgende spørgsmålnr.260 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraJørgen Arbo-Bæhr(EL).
8. april 2014J.nr. 20140024102
”Retter Arbejdstilsynets indsats mod social dumping ved hjælp af særlige TaskForce grupper sig også mod de arbejdsmiljøproblemer, som findes i dansk registre-rede firmaer, som anvender udenlandsk arbejdskraft? Hvor mange procent af Ar-bejdstilsynets indsats har været rettet mod udenlandske virksomheder oprettet iRUT-registret og mod danske virksomheder, som har udenlandsk arbejdskraft?”
Jeg mener, det er forkasteligt, når udenlandske virksomheder laver krumspring forat undgå myndighedernes søgelys. Fair konkurrence på arbejdsmarkedet kræver, atalle virksomheder overholder reglerne. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at priori-tere indsatsen modsocial dumping, så dårligt arbejdsmiljø eller omgåelse af fx skat-teregler aldrig kan blive et konkurrenceparameter for en virksomhed.Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”Indsatsen mod social dumping er en tværgående myndighedsindsats, som udoverArbejdstilsynet omfatter SKAT og politiet. Fokus i indsatsen har siden etableringeni 2012 været rettet mod udenlandske virksomheder, som udfører arbejde i Dan-mark.Myndighedernes fælles kontrolaktionerretter sig mod udenlandske virksomheder.Myndighederne træffer også danske virksomhederpå kontrollerne, herunder ogsåudenlandsk arbejdskraft, der er indlejet i danske virksomheder. Myndighedernegennemfører i disse tilfælde kontrollerne med henblik på at sikre, at de danskevirksomheder lever op til lovgivningen.Til illustration heraf gennemførte myndighederne i 2013 otte landsdækkende socialdumping-aktioner, primært med fokus på bygge-og anlægsbranchen. På disse akti-oner gennemførte Arbejdstilsynet kontroller med 1.005 virksomheder. Af dissevirksomheder viste 574 (57 %) virksomheder sig at være danske, mens 431 (43 %)virksomheder var udenlandske.
På de 8 landsdækkende aktioner i 2013 afgav Arbejdstilsynet 553 arbejdsmiljøre-aktioner. Af disse blev 209 (39 %) afgivet til udenlandske virksomheder, og de re-sterende 324 (61 %) blev afgivet til danske virksomheder. På de danske virksom-heder, som modtog de 324 reaktioner, anvendte lidt mindre end halvdelen af virk-somhederne indlejet udenlandsk arbejdskraft. Der henvises til besvarelse af BEUnr. 264 for en uddybning af arbejdsmiljølovens arbejdsgiverbegreb.I forbindelse med den eksisterende myndighedskontrol mod social dumping har dervist sig en tendens til, at udenlandske tjenesteydere forsøger at omgå anmeldelse tilRUT (Registret for Udenlandske Tjenesteydere) ved i stedet at oprette/registreresig i det danske virksomhedsregister CVR som en dansk virksomhed. Herved und-går de myndighedernes kontrol i relation til RUT.Det er Arbejdstilsynets vurdering, at de forhold – herunder spredningen i proble-mer, som Arbejdstilsynet finder i virksomheder, der ikke er anmeldt korrekt i RUT– også findes i de udenlandske virksomheder, som registrerer sig i CVR.Omfanget af virksomheder, der registrerer sig i CVR i stedet for RUT er ukendt,men det er Arbejdstilsynet vurdering, at tendensen er stigende.Som led i finanslovsaftalen for 2014 – som supplement til den styrkede og fokuse-rede myndighedsindsats – er der afsat en særskilt bevilling til Arbejdstilsynet ogErhvervsstyrelsen i perioden 2014-2017 med henblik på at identificere og kontrol-lere udenlandske virksomheder, som omgår RUT ved at oprette sig i CVR som endansk virksomhed eller lignende.Såfremt Arbejdstilsynet under kontrollerne bliver opmærksomme på forhold, somvil være af interesse for SKAT og politiet, vil disse myndigheder blive kontaktet.”Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2