Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1358017_0001.png
1358017_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
11. april 2014
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 14. marts 2014 stillet følgende spørgsmålnr.250 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra-Joachim B Olsen(LA).
J.nr. 2014-0023175

Spørgsmål nr.250:

Ministeren bedes vurdere, hvorvidt adgangen til sygedagpenge, som aftalt ifor-ligskredsen bag sygedagpengeloven, giver anledning til, at andre EU-borgerekanopholde sig på sygedagpenge, betalt af danske skatteborgere, ihjemlandet gennemflere år? Ministeren bedes i forbindelse med besvarelsenindhente Justitsministerietssyn på sagen.

Endeligt svar:

Med aftalen om en reform af sygedagpengesystemet, som regeringen i december2013 indgik med V, K, DF og LA,blev vi enige om at ophæve varighedsbegræns-ningen og samtidig styrke den aktive indsats over for de sygemeldte.Dermed gjordevi op med et historisk princip i sygedagpengeloven. Nemlig detprincip, at sygemeldte potentielt kan stå uden forsørgelse, mens de fortsat er syge-meldte. På den måde har vi sikret økonomisk tryghed for den sygemeldte under he-le sygdomsforløbet. Det betyder, at ingen sygemeldte længere kan risikere at mistesin forsørgelsesydelse.De sygemeldte, der ikke kan forlænges efter de eksisterende forlængelsesregler, ogsom efter lovforslaget overgår til jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelseefter fem måneder,er sygemeldte, der har behov for en helt særlig indsats for even-tuelt igen at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.Jobafklaringsforløbet tager udgangspunkt i det ressourceforløb, der blev etableret iforbindelse med reformen af førtidspension og fleksjob. Personer i jobafklarings-forløb får således en individuelt tilpasset tværfaglig og helhedsorienteret indsats.Indsatsen kan bestå af tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og indsat-ser efter serviceloven og sundhedsloven eller andre indsatser, der kan understøtte,at personen udvikler sin arbejdsevne under forløbet.Jobafklaringsforløbet er med den individuelt tilpassede, helhedsorienterede ogtværfaglige indsats en særlig social foranstaltning. Det er en betingelse for at mod-tage ressourceforløbsydelse under jobafklaringsforløb, at personen deltager aktivt iforløbet for herved at komme tilbage i arbejde eller i gang med en uddannelse.
Der vil, som betingelse for at modtage ressourceforløbsydelsen, blive stillet kravom bopæl/sædvanligt ophold i Danmark. Det vurderes at være sagligt og proporti-onalt, da det ellers vil være vanskeligt eller helt umuligt praktisk at gennemføre denindividuelt tilpassede, helhedsorienterede og tværfaglige indsats.I relation til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 883/2004 af 29. april2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger kan der drages en parallel tilreglerne om revalidering. Revalideringsforløbet og den tilknyttede ydelse opfattes irelation til forordningen samlet set som en naturalydelse, der ikke kan eksporteres.På denne baggrund er det vurderingen, at ressourceforløbsydelsen – ligesom ydel-sen udbetalt under revalidering –må anses for en ikke-eksportabel naturalydelse.Personer, der får ressourceforløbsydelse under jobafklaringsforløb, vil være omfat-tet af de gældende regler i lov om en aktiv socialpolitik, hvorefter korvarige opholdi udlandet i visse nærmere angivne tilfælde kan tillades, hvis opholdet ikke hindrer,at modtageren kan opfylde de almindelige betingelser for hjælp.Jeg kan oplyse, at Justitsministeriet ikke har bemærkninger til ovenstående.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2