Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1352116_0001.png
1352116_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 579800039856628. marts 2014
Folketingets Beskæftigelsesudvalg har i brev af 7. marts 2014 stillet følgendespørgsmål nr.235 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefterønske fraPeter Skaarup(DF).
J.nr. 2014-2074
Spørgsmål nr.235:
”Vil ministeren på baggrund af artiklen ”Flertal vil skaffe job til indvandrere” fraMetroXpress den 24. februar 2014, hvoraf det fremgår, at antallet af indvandrerefra ikke-vestlige lande med et arbejde de seneste år er faldet markant, tage initiativtil at genindføre den ordning, som fandtes under den tidligere borgerlige regering,hvor et team hos Indenrigsministeriet eller Beskæftigelsesministeriet skaffede jobtil indvandrere?”
Endeligt svar:
Alt for mange indvandrere står udenfor arbejdsmarkedet, ligesom indvandrere ge-nerelt er overrepræsenteret blandt modtagere af offentlige forsørgelsesydelser. Deter et stort integrationsproblem.For indvandrere, som for alle andre, er detmit udgangspunkt, at dem, somkan,skali arbejde eller i uddannelse, og at dem, som ikke kan endnu, skal have den rettehjælp til at komme videre. Når vi tager beskæftigelsesområdet, er hovedlandevejentil bedre integration reformer, som understøtter lige præcis den linje.Regeringen har i samarbejde med et bredt flertal i Folketinget gennemført en rækkereformer af beskæftigelsesindsatsen, herunderen reform af førtidspension og fleks-jobordningen samt en reform af kontanthjælpssystemet.Et centralt omdrejningspunkt for indsatsen i både kontanthjælpsreformen og refor-men af førtidspension og fleksjobordningen er en forbedret indsats for menneskerpå kanten af arbejdsmarkedet med udgangspunkt i den enkeltes individuelle behovog individuelle udfordringer. Disse to reformer har endnu ikke haft lang tid at virkei, men jegforventer, at de vil bidrage til at styrke indvandreres tilknytning til ar-bejdsmarkedet, da ikke-vestlige indvandrere i dag er markant overrepræsenteret igruppen af kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister.Som beskæftigelsesminister er jegaltid åben for at overveje forslag, der kanstyrkebeskæftigelsesindsatsen – herunder om der er behov for enudgående ministerielenhed, der kanunderstøtte integrationsindsatsen lokalt i kommunerne.
Det er helt centralt, at vi forsatudvikler beskæftigelsesindsatsen, så den understøt-ter, at flest muligt kommer i job eller uddannelse.Derfor har regeringen som be-kendt nedsat et ekspertudvalg med Carsten Koch i spidsen, som gennemfører enudredning af den aktive indsats. Første fase, hvor der var fokus på de forsikrede le-dige, er for nylig afsluttet. I anden fase omfatter arbejdet, jævnfør kommissoriet,beskæftigelsesindsatsen for de ikke-arbejdsmarkedsparate.Afslutningsvist skal det bemærkes, at Beskæftigelsesministeriet ikke er bekendtmed, at der har eksisteret et team hos Indenrigsministeriet eller Beskæftigelsesmi-nisteriet, hvishovedfunktion var jobformidling i forhold til indvandrere.Der har dog eksisteret forskellige udgående rådgivningsenheder, som har haft sær-ligt fokus på at rådgive kommunerne om integrationsindsatsen, herunderSpecial-funktionen for den Etniske Beskæftigelsesindsats(SEBI), som blev etableret i for-bindelse med kommunalreformen i 2007 og var satspuljefinansieret.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2