Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1350340_0001.png
1350340_0002.png
NOTAT
13. marts 2014
Notat om hvordan, hvor ofte og hos hvor mange fri-villige foreninger, der udføres kontrol med APV
J.nr. 20140051753AFC/ 1. kontor/ADG

Tilsyn med frivillige foreningers arbejdspladsvurdering

Arbejdstilsynet fører som udgangspunkt kun tilsyn med virksomheder, herunderforeninger, der i CVR er registreret med ansatte. Frivillige foreninger, der ikke haransatte, får normalt ikke besøg af Arbejdstilsynet, medmindre der er konstateretkonkrete problemer med arbejdsmiljøet, eller der er sket en ulykke.Tilsyn med arbejdspladsvurderingen (APV) sker som udgangspunkt i forbindelsemed det såkaldte risikobaserede tilsyn, som er Arbejdstilsynets primære tilsyns-form. Hvis Arbejdstilsynet kommer på tilsyn fx som følge af en ulykke eller enklage kontrolleres APV’en ikke nødvendigvis.I forbindelse med det risikobaserede tilsyn gennemgår Arbejdstilsynet de centralearbejdsmiljøforhold, herunder også om foreningen har udarbejdet en APV. Ar-bejdstilsynet skal ikke godkende APV’en, men aleneom foreningenhar gennemførtAPV-processen i overensstemmelse med lovgivningens krav.Arbejdstilsynet fore-tager derfor ikke en detaljeret gennemgang af APV’ens enkelte elementer.Kravet om APV gælder kun for arbejde, der udføres for en arbejdsgiver. Hvorvidtarbejde, som de frivillige udfører i en forening, kan karakteriseres som ”arbejde foren arbejdsgiver”, vil altid afhænge af en konkret vurdering.Denne konkrete vurdering tager udgangspunkt i følgende kriterier:Har man pligt til at stille sin arbejdskraft til rådighed i foreningen?Er man undergivet instruktion og kontrol fra foreningen?Stiller foreningen arbejdsrum, redskaber, osv. til rådighed, så de frivillige kanudføre arbejdet?Bærer foreningen risikoen for arbejdet?I tvivlstilfælde lægges en vis vægt på, om der udbetales løn.

Hvor ofte besøges den frivillige forening

Som led i det risikobaserede tilsyn vil Arbejdstilsynet som minimum én gang be-søge alle foreninger med 2,0 årsværk ansat og ca. halvdelen af foreninger med mel-lem 1,0 og 1,9 årsværk ansat i perioden fra 2012 til og med 2019.Hvis Arbejdstilsynet i forbindelse med det risikobaserede tilsyn konstaterer for-hold, som giver anledning til fx et forbud, vil foreningen blive udtaget til et nyt be-søg efter 12 til 18 måneder.Hvis den frivillige forening fx i forbindelse med en ulykke modtager et påbud,vildette også give anledning til, at den frivillige forening udtages til et nyt besøg efter
12-18 måneder. Det bemærkes dog, at et påbud om overtrædelse af et formkrav fxAPV, ikke giver anledning til et nyt besøg efter 12-18 måneder.

Hvor mange frivillige foreninger får tilsyn fra Arbejdstilsynet

Ifølge Erhvervsstyrelsens hjemmeside er virksomhedsformen”frivillige foreninger”registreret under branchen ”Andre organisationer og foreninger" i CVR-registret,der lægges til grund for udtagningen af virksomheder til Arbejdstilsynets tilsyn.Det kan oplyses, at Arbejdstilsynet i 2013 hargennemført tilsyn i17foreninger, der iCVR er registreret som en ”frivillig forening” med ansatte under branchen ”Andreorganisationer og foreninger”.Det er ikke muligt at oplyse et præcist tal for de gange, Arbejdstilsynet har førtkontrol med en APV i foreninger, hvor der udover ansatte er frivillige. Det skyldesbl.a., at det ikke fremgår af registreringen i CVR, om virksomheder, der er registe-ret som en forening, anvender frivilligt arbejde. Arbejdstilsynet fører heller ikkestatistik over, hvilke foreninger, som på tilsynsbesøget oplyser, at de anvender fri-villigt arbejde.
2