Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1345495_0001.png
1345495_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 18. februar 2014 stillet følgende spørgsmålnr. 215 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af Per Clausen(EL), som ikke er medlem af udvalget.

Spørgsmål nr. 215:

13.marts 2014
J.nr. 2014-1597
Kan ministeren bekræfte, at der ikke er udviklet noget fælles registreringssystem,som kommunerne kan trække statistik ud af, sådan at man kan følge effekterneaf kontanthjælpsreformen for kontanthjælpsmodtagere i form af reduceredeydelser som følge af reformen?Vil ministeren i bekræftende fald tage initiativ til at udvikle et sådant fælles regi-streringssystem, som kommunerne kan trække statistik ud af, sådan at mankan følge effekterne af kontanthjælpsreformen for kontanthjælpsmodtagere iform af reducerede ydelser som følge af reformen?

Endeligt svar:

Kommunerne har i dag mulighed for at trække statistik fra den offentligt tilgænge-lige statistik-portal Jobindsats.dk. Portalen bygger på kommunernes egne registre-ringer og stiller aktuelle data om indsats og resultater af beskæftigelsesindsatsen iDanmark til rådighed, herunder også på kontanthjælpsområdet.Formålet med jobindsats.dk er, at politikere, ledere, medarbejdere mv. får et bedregrundlag, når de skal træffe beslutninger og tilrettelægge indsatsen lokalt, regionaltog nationalt.I forlængelse af kontanthjælpsreformen vil denne statistik på Jobindsats.dk bl.a.gøre det muligt at følge udviklingen i, hvordan kommunerne visiterer uddannelses-hjælpsmodtagerne og kontanthjælpsmodtagerne i de nye visitationskategorier,hvordan målgrupperne udvikler sig over tid, antal påbegyndte forløb, forløbenesvarighed, hvilken aktiv indsats de ledige får, samt deres status efter afsluttede for-løb i jobcentret, herunder om de pågældende er kommet i fx uddannelse eller job.Samtidig planlægges det at samle de mest relevante målinger vedr. kontanthjælps-området i ét samlet monitoreringssystem, som forventes at være tilgængeligt på Jo-bindsats.dk i juni 2014. Monitoreringssystemet skal gøre det så enkelt som muligtfor kommunerne at tilgå den relevante statistik på kontanthjælpsområdet.Afslutningsvis bemærkes det, at egentlige videnskabelige effektanalyser af konse-kvenserne af kontanthjælpsreformen, herunder ændringerne i ydelsessystemet, vilkræve et konkret analysedesign, hvor der typisk konstrueres en kontrolgruppe. Så-danne analyser kan således som udgangspunkt ikke håndteres som led i et løbende
monitorerings- og statistiksystem. Endvidere vil egentlige effektevalueringer kræ-ve, at der er gået tilstrækkelig tid til at kunne evaluere over de mere langsigtede ef-fekter af reformen.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2