Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1347113_0001.png
1347113_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingets Beskæftigelsesudvalghar i brev af 17. februar 2014 stillet følgendespørgsmål nr. 213(BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).
J.nr. 2014-1532

Spørgsmål nr. 213:

”Ministeren bedes redegøre for, i hvilke situationer førtidspensionister kan ogikke kan underlægges de nye regler om gensidig forsørgerpligt, jf. kontanthjælpsre-formen? Der ønskes en præcis angivelse af paragraffer i lov om socialservice, aktivloven og lov om social pension.”

Endeligt svar:

Jeg forstår spørgsmålet sådan, at der spørges til, i hvilke tilfælde førtidspensionisteromfattes af reglen om gensidig forsørgelsespligt i kontanthjælpssystemet for sam-levende, som blev indført med kontanthjælpsreformen, og som alene er reguleret ilov om aktiv socialpolitik.Det fremgår af § 2 a i aktivloven, at samlevende har pligt til at forsørge hinanden,hvis den eller begge ansøger om eller modtager uddannelses- eller kontanthjælp.I §2 b, defineres det, hvornår to personer anses for samlevende.Førtidspensionister omfattes af disse regler, hvis de er samlevende med en person,som ansøger om eller modtager uddannelses- eller kontanthjælp. Endvidere omfat-tes personer, der ikke modtager fuld førtidspension efter lov om social pension pågrund af reglerne om optjening - såkaldte brøkpensionister. De vil typisk selv væreomfattet af kontanthjælpssystemet jf. § 27a i lov om aktiv socialpolitik om supple-ment til brøkpension.§ 30, stk. 2, i aktivloven medfører, at en del af førtidspensionistens indtægtevt. skalfradrages i hjælpen til kontanthjælpsmodtageren. Det gælder den del af ægtefællenseller samleverens indtægt, der overstiger henholdsvis 14.203 kr. eller 10.689(2014-satser) afhængigt af, om den pågældende har forsørgelsespligt over for børneller ikke.Hjælp i særlige tilfælde efter aktivlovens kapitel 10 er ikke omfattet af den gensi-dige forsørgelsespligt mellem samlevende. Hvis en førtidspensionist ansøger omhjælp efter aktivlovens kapitel 10, skal der foretages en vurdering af ansøgerenssamlede økonomiske situation efter gældende praksis på området. Dette gælder og-så for så vidt angår personer, som modtager uddannelses- eller kontanthjælp, og
som dermed i relation til forsørgelsesydelsen er omfattet af den gensidige forsør-gelsespligt for samlevende efter aktivloven.For så vidt angår lov om social service er det vurderingen,at der ikke er nogenydelser i denne lov, der skal indgå i beregningen af hjælpen til det samlevende par.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2