Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1342894_0001.png
1342894_0002.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 7. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets beskæftigelsesudvalgs brev af 7. febru-ar 2014 følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-ale forholds endelige svar på spørgsmål nr. 204 (BEUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Leif Lahn Jensen(S).
Sagsnr. 2014-1538
Spørgsmål 204:”Ministeren bedes skønne de offentlige merudgifter ved at ændre seniorførtids-pensionsordningen således, at det kun skal dokumenteres, at man er nedslidt isit eget fag og ikke - som i dag - nedslidt i en sådan grad, at man slet ikke kanarbejde i noget fag?”
Svar:Seniorførtidspension er ikke en ny type førtidspension, men en enklere og meresmidig sagsbehandlingsprocedure for tilkendelse af førtidspension. Det er fort-sat et krav for at få tilkendt førtidspension, at arbejdsevnen er nedsat i et sådantomfang, at personen ikke er i stand til at forsørge sig selv ved almindeligt arbej-de eller ved et fleksjob.I sager, der behandles efter reglerne om seniorførtidspension, skal der alenetages stilling til, om arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat i forhold til deerhverv, den pågældende vil kunne varetage, uden at der iværksættes tiltag,der har til formål at udvikle arbejdsevnen. Der skal således ikke iværksættesbeskæftigelsesrettede tilbud eller andet for at udvikle arbejdsevnen. Det skyl-des, at borgere der har mulighed for at søge om førtidspension efter reglerneom seniorførtidspension, er tæt på pensionsalderen med et langt arbejdsliv bagsig, og et kort fremadrettet arbejdsmarkedsperspektiv.Personer, der tilkendes førtidspension efter ansøgning via reglerne om senior-førtidspension, modtager førtidspension med samme satser og under sammeøvrige betingelser som andre modtagere af førtidspension.
Nogle borgere, der er nedslidte inden for eget fag, vil ikke have mulighed for atvaretage jobfunktioner inden for andre erhverv, og kan således bevilges førtids-pension efter reglerne om seniorførtidspension, fordi der ikke iværksættes be-skæftigelsesrettede tilbud for at udvikle arbejdsevnen. Hvis borgere, der er ned-slidte inden for eget fag, imidlertid kan arbejde indenfor andre erhverv uden atder iværksættes tilbud om at udvikle arbejdsevnen, kan der ikke tilkendes før-tidspension.Ministeriet har ikke grundlag for at opgøre, hvor mange personer der er nedslid-te inden for eget fag, men fortsat kan arbejde i andre, og kan derfor ikke udar-bejde det ønskede skøn.
Manu Sareen/ Bent Nielsen
2