Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1344441_0001.png
1344441_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 5. februar 2014 stillet følgende spørgsmålnr.202 (BU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraLeif Lahn Jensen(S).
11. marts 2014J.nr. 2014-2871

Spørgsmål nr.202:

”Ministeren bedes vurdere omkostningerne ved at indføre en sagsbehandlingstid påmaksimum 3, 6 eller 9 måneder forud for tilkendelse af et fleksjob eller en førtids-pension.”

Endeligt svar:

Et menneskes arbejdsevne afhænger af mange ting. For borgere med en nedsat ar-bejdsevne er sigtet forreformen af førtidspension og fleksjob, at arbejdsevnen ud-vikles gennem en konkret målrettet aktiv indsats, hvor vejen til arbejdsmarkedetafprøves og understøttes gennem sociale støttetilbud, beskæftigelsestilbud ogsundhedsrettede tilbud.Visitation til fleksjob eller tilkendelse af førtidspensionkan først ske, når det erkonstateret, at arbejdsevnen er varigt og væsentligt nedsat. Det betyder, at alle mu-ligheder for at kunne vende tilbage til ustøttet beskæftigelse skal være afprøvede,før der visiteres til fleksjob. I forhold til førtidspension skal det være afklaret, atpersonen ikke skønnes at kunne blive selvforsørgende, herunder ved et fleksjob.Jobcenteret skal anvende rehabiliteringsplanens forberedende del i forbindelse medpåbegyndelse og behandling af sager om fleksjob og førtidspension. Rehabilite-ringsplanens forberedende del skal indeholde en systematisk beskrivelse af den en-kelte borgers ressourcer og udfordringer. Alle relevante forhold i borgerens situati-on skal indgå, og skal tage udgangspunkt i og dokumentere den forudgående ind-sats. Planens forberedende del udarbejdes af borgeren og jobcenteret i fælles-skab.Herudover indgår en vurdering af den helbredsmæssige situation fra borge-rens praktiserende læge.Når jobcenteret har udarbejdet rehabiliteringsplanens forberedende del, skal sagenforelægges for rehabiliteringsteamet, der behandler sagen på et møde, hvor sagsbe-handleren og borgeren også deltager. Rehabiliteringsteamet indstiller herefter tiljobcenteret, om borgeren kan bevilges fleksjob, førtidspension eller ikke skønnes atopfylde betingelserne herfor. Jobcenteret træffer på baggrund af denne indstillingafgørelse i sagen.
I sager om førtidspension skalkommunalbestyrelsen træffe afgørelse om tilkendelseaf førtidspension senest tre måneder efter, at sagen er overgået til behandling efterreglerne om førtidspension. Det vil sige fra det tidspunkt, hvor kommunen har af-klaret alle de muligheder, der findes for at yde hjælp efter den sociale lovgivning,herunder har afklaret, at personen ikke skønnes at kunne blive selvforsørgende.Fristen på tre måneder starter umiddelbart efter, at rehabiliteringsteamet har be-handlet sagen og har indstillet til førtidspension. I sager der skal behandles på detforeliggende grundlag starter fristen umiddelbart efter rehabiliteringsteamets be-handling og indstilling i sagen, uanset rehabiliteringsteamets indstilling.På fleksjobområdet træffer kommunen på baggrund af indstillingen fra rehabilite-ringsteamet afgørelse om, om borgeren kan bevilges ret til fleksjob.For at undgåunødig procesregulering af kommunerne er der ikke i dag frister vedr. sagsbehand-lingstider forud for tilkendelse af fleksjob.Der er store forskelle på de enkelte borgeres sociale, helbreds- eller arbejdsmæssi-ge situation. Det vil derfor også væreforskelligt fra sag til sag, hvornår der er til-strækkelig dokumentation til, at en visitation til fleksjob eller en bevilling af før-tidspension kan komme på tale.Kommunen skal arbejde aktivt for at afdække mu-lighederne for, at borgeren kan komme tilbage på det ordinære arbejdsmarked oggive de tilbud, der kan hjælpe borgeren. Det kan betyde, at nogle borgere skaligennem flere tilbud for at få klarlagt hvilke kompetencer og udviklingsmulighe-der,de har.Sagsbehandlingstiden i forbindelse med den aktive indsats er som følge heraf van-skelig at opgøre, og det vil derfor heller ikke umiddelbart være muligt at beregneomkostningerne ved at indføre en frist for sagsbehandlingstiden i denne fase.Jeg er opmærksom på, at der kan være tale om en omfattende proces, når en sag omfleksjob eller førtidspension går i gang, og jeg vil derfor også slå fast, at sagsbe-handlingen selvfølgelig ikke må trække unødigt ud. Kommunen skal behandle ensag om fleksjob eller førtidspension så hurtigt som muligt og skal i den forbindelseyde råd og vejledning om, hvilke muligheder der er for at modtage hjælp i forholdtil den sociale lovgivning.Det er et væsentligt hensyn, at borgerne ikke kommer i klemme i lange sagsbe-handlingsforløb. Derfor vilministeriet undersøge og afdække kommunernes sags-behandlingstider i forbindelse med den generelle opfølgningpå reformen.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2