Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1335428_0001.png
1335428_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 4. februar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.197 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFinn Sørensen (EL)
17. februar 2014J.nr. 2014-0021298

Spørgsmål nr.197:

”Er det lovligt at stoppe udbetaling af kontanthjælp, hvis kontanthjælpsmodtage-rens samlever undlader at udlevere oplysninger til kommunen om sin økonomi el-ler undlader at opfylde forsørgelsespligten?”

Endeligt svar:

I svaret er det forudsat, at kontanthjælpsmodtagerens samlever forsømmer at løfteden forsørgelsespligt, der er indført ved kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft 1.januar 2014.Der er i lovgivningen taget højde for, at en kontanthjælpsmodtagers samlever ikkeløfter sin forsørgelsespligt. Med indførelsen af gensidig forsørgelsespligt mellemsamlevende i kontanthjælpssystemet, indførtes derfor den regel, at kommunen fårpligt til at udbetale uddannelses- eller kontanthjælp i de tilfælde, hvor en personssamlever efterlader personen uden forsørgelse.Kommunen opkræver herefter det beløb, kommunen har måttet udbetale til ansøge-ren, hos den person, der har forsørgelsesforpligtelsen, men ikke har opfyldt den.Kommunen har ret til at opkræve hele det udlagte beløb hos den pågældende for-sørger, dog med den begrænsning, at den forsømmelige forsørger efter opkrævninghar tilstrækkeligt med penge til sin egen og eventuelle børns forsørgelse.Til den bedømmelse har kommunen brug for at kunne vurdere samleverens øko-nomiske situation. Efter retssikkerhedsloven har en samlevende person, der pålæg-ges forsørgelsespligt, og som forsømmer denne pligt, pligt til at medvirke til at fåalle de oplysninger frem, der er nødvendige for at afgøre, hvilket beløb kommunenkan opkræve hos personen.Er der alene tale om, at kontanthjælpsmodtagerens samlever forholder kommunende nødvendige oplysninger til beregning af størrelsen af den kontanthjælp, der kanudbetales til parret, beror det på en konkret, individuel vurdering, om der kan udbe-tales kontanthjælp.En person har kun ret til kontanthjælp (eller uddannelseshjælp), hvis personen ikkeer i stand til at skaffe det nødvendige til sin egen eller familiens forsørgelse, og be-
hovet ikke kan dækkes gennem andre ydelser, og personen i øvrigt opfylder betin-gelserne for at kunne få hjælpen. Betingelserne skal være opfyldt på tidspunktet forudbetalingen.Det er kommunens ansvar at sikre, at det grundlag, som lovgivningen kræver for, atder kan udbetales kontanthjælp, er til stede i hver enkelt sag. I dette grundlag ind-går en eventuel samlevers formue- og indtægtsforhold. Kommunen har ansvaretfor, at sagen er oplyst i tilstrækkelig omfang til, at kommunen kan træffe afgørelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2