Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 3. februar 2014 stillet følgende spørgsmålnr.194 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra-Jørgen Arbo-Bæhr(EL).
17. februar 2014J.nr. 20140010575
”Ministerenbedes redegøre for aftalen af 22. marts 2011 om "Strategi for ar-bejdsmiljøindsatsenfrem mod 2020" og herunder for udviklingen på de tre priorite-redeområder: alvorlige ulykker, psykisk arbejdsmiljø og muskel- og skeletbesvær- siden 2012. Ministeren bedes herunder redegøre for påtænkte ogrealiserede indsatser vedrørende områderne for at nå resultaterne for 2020.”
Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”I 2020-arbejdsmiljøstrategien er der opstillet følgende prioriterede områder medreduktionsmål:antallet af alvorlige arbejdsulykker, set i forhold til antallet af beskæftigede,skal reduceres med 25 pct.andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede, skal reduceres med 20pct.andelen af beskæftigede, der har muskel-skelet-overbelastninger, skal reduceresmed 20 pct.En forudsætning for at nå de opstillede mål er, at Arbejdstilsynet og alle andre ar-bejdsmiljøaktører som fx Arbejdsmiljørådet og branchearbejdsmiljørådene bidragervia de virkemidler, som hver især råder over, ligesom også virksomhedernes ind-sats spiller en helt afgørende rolle.2020-arbejdsmiljøstrategien indeholder 19 initiativer, der alle skal bidrage til at nåmålene. Bl.a. det såkaldte risikobaserede tilsyn, hvor de tre prioriterede områderindgår som et grundlag for udvælgelse af virksomheder, ligesom der er fokus på detre prioriterede områder på selve tilsynet.Derudover har Arbejdstilsynet iværksat en lang række af indsatser, som skal væremed til at opnå målene inden for de tre prioriterede områder. Fx kan nævnes, at deri Arbejdstilsynets særlige tilsynsindsatser i nedslidningstruede brancher er fokus pånedbringelse af overbelastninger vedrørendemuskel-skelet og psykisk arbejdsmiljø.Endvidere skal nævnes Arbejdstilsynets særligetilsynsindsatser i forhold tilpsykisk
arbejdsmiljø i nedslidningstruede brancher og nedslidsningstruede jobgrupper. I re-lation til nedbringelsen af antallet af alvorlige arbejdsulykker kan særligt nævnes-den politisk vedtagne handleplan mod arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen.Endvidere er der den særligeindsats mod social dumping, hvor fokus bl.a. er pånedbringelse af alvorlige ulykker.I forhold til udviklingen på de tre prioriterede områder, vil det først være muligt atudtale sig senere i 2014. Det beror i forhold til muskel- og skelet og psykisk ar-bejdsmiljø på resultaterne afden store spørgeskemaundersøgelse ”Arbejdsmiljø ogHelbred”, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gennemfører, og iforhold til alvorlige ulykker på Arbejdstilsynets analyser. Begge dele gennemføresførst senere i 2014.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynetudtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2