Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1340361_0001.png
1340361_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 31. januar 2014 stillet følgende spørgsmålnr.189 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraFinn Sørensen(EL).
27. februar 2014J.nr. 2014-0021298

Spørgsmål nr.189:

”Skal en kommune betale erstatning til en borger, hvis borgeren bliver pålagtrykkergebyrer, renter mv., eller evt. mister sin bolig, med deraf følgende udgif-ter,fordi kommunen udbetaler kontanthjælpen en uge for sent?”

Endeligt svar:

Det forudsættes, at spørgsmålet vedrører den situation, der har været fremme ipressen, hvor nogle samlevende kontanthjælpsmodtagere ikke har modtaget dereskontanthjælp til sædvanlig tid, fordi kommunen har afventet oplysninger om denanden samlevers indtægtsforhold.Indledningsvis bemærkes, at kommunerne i en årrække har administreret kontant-hjælpsreglerne for gifte, hvor kontanthjælpen er afhængig af ægtefællens indkomst.Det er derfor min klare forventning, at kommunerne også er i stand til at admini-strere reglerne på tilsvarende vis for samlevende par.Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har desuden taget kontakt til KL, dervil gå i dialog med kommunerne om problemstillingen. Samtidig vil der udgå in-formation fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til kommunerne omreglerne for udbetaling af ydelser og dokumentationen herfor.Der henvises i øvrigt til svar på spørgsmål nr. S 888 vedrørende kommunernes ud-betaling af kontanthjælp i forbindelse med de nye kontanthjælpsregler om gensidigforsørgelsespligt.Derudover har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering oplyst mig følgendeom reglerne, som jeg henholder mig til:”Kommunalbestyrelsen skal efter § 3 i lov om retssikkerhed og administration pådet sociale område behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med hen-blik på at afgøre, om der er ret til hjælp og i givet fald hvilken.Efter samme lovs § 5 skal kommunalbestyrelsen behandle ansøgninger og spørgs-mål om hjælp i forhold til de muligheder, der findes for at give hjælp efter den so-ciale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning. Kommunalbestyrelsen
skal desuden være opmærksom på, om der kan søges hjælp hos en anden myndig-hed eller efter en anden lovgivning.Særligt hvad angår bolig indeholder § 5 a en bestemmelse om, at kommunalbesty-relsen straks skal behandle spørgsmål om hjælp efter § 5, når kommunen modtagerfogedrettens underretning om, at en borger udsættes af et beboelseslejemål, og derer børn eller unge under 18 år i husstanden eller kommunen er i besiddelse af op-lysninger om borgeren, der sandsynliggør, at borgeren har behov for hjælp. Tilsva-rende gælder, når kommunen modtager en boligorganisations underretning om, aten anmodning om en borgers udsættelse indgives til fogedretten, jf. reglerne omudlejerens underretning til kommunen i lov om leje af almene boliger.Efter § 89 i lov om aktiv socialpolitik udbetales hjælp til forsørgelse normalt medet månedligt beløb. Udbetalingerne sker bagud for en måned.I kapitel 8 i bekendtgørelse nr. 1509 af 13. december 2013 om statsrefusion og til-skud samt regnskabsaflæggelse og revision er der regler om dokumentations- ogregistreringssystemet i kommunerne og regionerne, herunder for hvilken dokumen-tation, der skal være i de enkelte personsager og i hvilke tilfælde dokumentationkan undlades.Blandt andet fremgår det af bekendtgørelsens § 29, at grundlaget for tildeling afydelsen skal fremgå af hver enkelt sag, og at der skal foreligge dokumentation her-for.Af bekendtgørelsens § 41 fremgår, at årsagen til en manglende dokumentation skalfremgå af sagen, hvis der undtagelsesvis ikke ”foreligger sædvanlig dokumentationi form af udskrifter eller lignende fra folkeregistre, skatteforvaltninger, andre myn-digheder, skoler, arbejdsgivere, udbydere af danskuddannelse eller udlejeremv. samt kopi af oplysninger om økonomiske forhold i øvrigt”.Det er tvivlsomt, om en forsinkelse af en udbetaling på en uge vil være af en sådanalvorlig karakter, at den kan danne basis for en erstatningssag. Først og fremmestmå forsinkelsen ikke skyldes ansøgerens eller samleverens egne forhold. Derud-over skal det stå klart, at kommunen ikke har behandlet sagen så hurtigt som mu-ligt.I forhold til de nye regler om samlevende og forsinkede lønsedler, vil den ene for-sørger have fået udbetalt løn, hvorved en uges forsinket kontanthjælp normalt ikkevil indebære de konsekvenser for den anden part, som forudsættes i spørgsmålet.”
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2