Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 27. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.178 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra HansChristian Schmidt (V).
19. februar 2014J.nr.
”Ministeren bedes kommentere den interne henvendelse fra Helle Boisen, jf. BEUalm. del – bilag 141.”
Jeg kan ikke som minister gå ind i den konkrete sag, og vil derfor nedenfor over-ordnet redegøre for sygedagpengereglerne.Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund afegen sygdom. Afgørelsen af, om en person er uarbejdsdygtig, sker på grundlag afen samlet vurdering af sygdommen og dens indvirkninger på den sygemeldtes ar-bejdsevne.Efter sygedagpengeloven ophører udbetalingen af sygedagpenge, når den syge-meldtes helbredstilstand er stationær, og kommunen efter en individuel konkretvurdering af personens arbejdsevne skønner, at den sygemeldte ikke er berettiget tilrevalidering, ressourceforløb, visitationsforløb til fleksjob eller førtidspension. Veden individuel konkret vurdering skal der foretages en samlet og helhedsorienteretvurdering af borgerens ressourcer og udfordringer i forhold til arbejdsevnen.Sygedagpengene kan således ikke standes alene med henvisning til, at der er taleom en stationær lidelse. Kommunen skal forinden vurdere, om den sygemeldte skalhave ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, og i så fald sammen med densygemeldte udarbejde rehabiliteringsplanens forberedende del og forelægge sagenfor det tværfaglige rehabiliteringsteam.Efter de gældende regler kan man som hovedregel kun få sygedagpenge i 52 uger.Der er dog en række muligheder for at forlænge udbetalingen, fx hvis det efter enlægelig vurdering skønnes, at den sygemeldte kan genoptage erhvervsmæssig be-skæftigelse inden for 2 x 52 uger. Sygedagpengene kan blandt andet også forlæn-ges, hvis det er nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktik eller andre afklaren-de foranstaltninger for at klarlægge den sygemeldtes arbejdsevne.
Inden sygedagpengene standses, skal kommunen tage stilling til, om den sygemeld-te opfylder en af betingelserne. Kommunen skal også undersøge, om de skal tilby-de yderligere hjælp for, at den sygemeldte kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.I de tilfælde, hvor kommunen når frem til, at der ikke længere er grundlag for atudbetale sygedagpenge, men heller ikke skønner, at personen er berettiget til res-sourceforløb, fleksjob eller førtidspension, vil personen kunne være berettiget tilkontanthjælp.Kompetencen til at behandle enkeltsager om fx sygedagpenge ligger i kommunerneog i ankesystemet. Det er borgmesteren, der er den øverste ansvarlige for kommu-nens administration.Jeg kan oplyse, at regeringen den 9. november 2012 indgik en politisk aftale om enny klagestruktur på social- og beskæftigelsesområdet. Formålet er blandt andet atsikre, at borgerne hurtigere får afgjort sager, og at kvaliteten i sagsbehandlingenøges. Aftalen betyder, at det fra den 1. juli 2013 er Ankestyrelsen, der behandlerklager over afgørelser på social- og beskæftigelsesområdet. På den måde er klage-behandlingen blevet placeret ét sted. Før blev klager over kommunernes afgørelserpå beskæftigelsesområdet først behandlet i beskæftigelsesankenævnene, og herefterkunne principielle sager behandles i Ankestyrelsen. Forenklingen af nævnsområdetforventes at indebære en række fordele, herunder en mere ensartet praksis for afgø-relser på tværs af landet, så det bliver uden betydning for sagsbehandlingen, hvor ilandet en borger bor.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2