Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1330565_0001.png
1330565_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 27. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.177 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraFinn Sørensen (EL).
5. februar 2014Sagsnr. 2014 - 1079

Spørgsmål nr. 177:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke aftaler der er indgået mellem de nordiskelande med hensyn til optjening af ret til arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge,børnefamilieydelse, fleksjobtilskud, ledighedsydelse, revalidering, ressourcefor-løbsydelse og efterløn og hvilke regler der på den baggrund gælder for nordiskestatsborgeres ret til disse ydelser i Danmark.”

Endeligt svar:

Den nordiske konvention om social sikring regulerer nordiske statsborgeres adgangtil sociale ydelser i de forskellige nordiske lande. Socialministeriet har til brug forbesvarelsen oplyst følgende:”Den nordiske konvention om social sikring af 18. august 2003 bygger på princip-perne i EF-forordning 1408/71 om koordinering af social sikring. Konventionenspersonkreds omfatter personer, der er omfattet af EF-forordning 1408/71, samtpersoner, som ikke er omfattet af forordningen, men som er eller har været omfat-tet af lovgivningen i et nordisk land samt deres familiemedlemmer og efterladte.Konventionen omhandler de samme ydelser, som er dækket af forordning 1408/71.Konventionen har især betydning for ikke - erhvervsaktive nordiske statsborgere ogfor tredjelandsstatsborgere med bopæl i et nordisk land.Da EF-forordning 1408/71 med virkning fra den 1. maj 2010 er erstattet af forord-ning 883/2004 har konventionen ikke længere den store betydning for ikke - er-hvervsaktive nordiske statsborgere, da disse nu er dækket af forordning 883/2004.Der er derfor underskrevet, men endnu ikke i krafttrådt en ny nordisk konvention,som bygger på EF - forordning 883/2004, og som skal afløse konventionen fra2003.Konventionen har enkelte fordele i forhold til forordningens regler, idet den inde-holder særlige regler om dækning af merudgifter ved hjemrejse til bopælslandet isygdomstilfælde, ligesom den indeholder gunstigere regler for medregning af anci-ennitet i arbejdsløshedsforsikringen.
Endelig har den nordiske konvention betydning i forhold til Færøerne og Grøn-land, der i konventionen betragtes som et nordisk land i forhold til de øvrige nordi-ske lande. Konventionen finder ikke anvendelse på forhold inden for rigsfællesska-bet.”Hvad angår de rettigheder, der følger af EU-reglerne om social sikring, som dennordiske konvention altså henviser til, skal jeg for de ydelser, der falder inden formit ressortområde, henvise til notatet ”Vandrende arbejdstageres rettigheder underBeskæftigelsesministeriets ressort”, der blev sendt til bl.a. Beskæftigelsesudvalgetd. 19. december 2013. Hvad angår børnefamilieydelsen, skal jeg henvise til skat-teministeren.De gunstigere regler for medregning af anciennitet på arbejdsløshedsforsikrings-området, der henvises til ovenfor, er følgende: Af EU-reglerne fremgår, at der sombetingelse for medregning kan kræves, at der senest har været beskæftigelses- ogforsikringsperioder i det land, hvor der anmodes om ydelser. I Danmark betyderdet, at vedkommende inden for 8 uger skal påbegynde beskæftigelse, og der heref-ter skal arbejdes 296 timer inden for 3 måneder. Dette fraviges efter konventionenfor nordiske borgere, hvis de inden for de seneste 5 år har været dagpengeberettigeti det land, hvor der anmodes om ydelser. Eksempelvis vil en person fra Sverige,der for 4 år siden har modtaget dagpenge efter danske regler (eller opfyldte betin-gelserne herfor), og herefter er fraflyttet Danmark, ved ny tilflytning til Danmarkkunne medregne anciennitet uden forinden at skulle arbejde i Danmark.Det skal tilføjes, at der i relation til koordinering af arbejdsløshedsforsikringen erindgået en særlig aftale mellem Danmark og Færøerne, der træder i stedet for reg-lerne i nordisk konvention. Aftalen indebærer, at lønmodtagere kan træde direkteind- og ud mellem den danske og den færøske arbejdsløshedsforsikring. I Danmarkbetyder det, at der ikke stilles krav om 296 timers arbejde for ret til medregning afanciennitet uanset om en person der flytter fra Færøerne til Danmark ikke har væretmedlem af en dansk a-kasse inden for de seneste 5 år. Der stilles alene krav om, atpersonen søger om optagelse i den danske a-kasse inden 8 uger efter at personenikke længere er omfattet af den færøske arbejdsløshedsforsikring. Aftalen, der erfra 1993, er under genforhandling mellem Danmark og Færøerne.Der eksisterer ikke en arbejdsløshedsforsikring i Grønland, og der er derfor ingenlignende aftale aftaler mellem Danmark og Grønland om koordinering af arbejds-løshedsforsikringen
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2