Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1332109_0001.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
7. februar 2014
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 17. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.170 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra afikkemedlem af udvalget (MFU) Ellen Trane Nørby (V).

Spørgsmål nr. 170:

Sagsnr. 2014 - 982
”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren deler holdning – og begrundelsenherfor - med formanden for FOA, Dennis Kristensen, der i en kronik i Jyllands-Posten den 17. januar 2014: ”EU giver både muligheder og trusler” skriver: ”I mineøjne er der brug for et effektivt bolværk, der sikrer de vesteuropæiske arbejdsmar-keder mod at ende i en nedadgående spiral, hvor social dumping smadrer den stabi-litet, som ikke mindst er opbygget i lande med stor udbredelse af kollektive over-enskomster. Det bolværk kan næppe skabes uden at begrænse arbejdskraftens friebevægelighed i en periode.””

Endeligt svar:

Jeg er enig i, at EU både giver muligheder og udfordringer. Det drejer sig om athåndtere udfordringerne, mens man fortsat udnytter mulighederne. Hvis man be-grænser arbejdskraftens fri bevægelighed, begrænser man mulighederne - også forde mange danske arbejdstagere og firmaer, der arbejder og leverer tjenesteydelser iet andet land.Jeg er enig i, at social dumping er et stort problem. Derfor har vi taget kampen opmod social dumping. Det har vi bl.a. gjort ved at forbedre RUT-registret, ændreskattereglerne og investere et trecifret millionbeløb i styrket kontrol af udenlandskefirmaer. Og indsatsen vil fortsætte.Jeg kan derfor heller ikke genkende det billede, Dennis Kristensen tegner, hvor deEU-positive partier ikke vil anerkende, at der er et problem og ikke vil gøre nogetved det. Regeringen ser problemerne i øjnene og anerkender, at det er et langt sejttræk at bekæmpe social dumping med målrettede og konkrete initiativer. Løsnin-gen er at sikre, at de virksomheder og ansatte, som er på det danske arbejdsmarked,overholder de danske spilleregler.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen