Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1326421_0001.png
1326421_0002.png
1326421_0003.png
1326421_0004.png
TALE
Samrådstale om Arbejdsmarkedsstyrelsenslufthavnstilsyn
15. januar 2014J.nr. 2013-00146675.kontor/avi/bka
Samrådsspørgsmål F er stillet den 18. november 2013 efter ønske fraJakob Engel-Schmidt (V).Samrådsspørgsmål F:
Ministeren bedes redegøre for Arbejdsmarkedsstyrelsens manglendeopmærksomhedpå målsætningen om gennemførelse af kontrolaktioner ilufthavnenmed henblik på socialt bedrageri, jf. svar på BEU – alm. del spørgsmålnr. 34 og 37 (2013-14) og BEU alm. del spørgsmål 493 (2012-13).
Indledning:Indledningsvist vil jeg gerne kvittere for at spørgeren har bragtdette spørgsmål op. Jeg er helt enig i spørgerens motivation forspørgsmålet.
Jeg vil også gerne gøre det klart, at det er takket værespørgeren, at det er kommet frem, at styrelsen ikke haroverholdt sine forpligtelser i forhold til en indgået politiskaftale.Det er meget positivt, at der med grundigt arbejde i Folketingetkan afdækkes sådanne sager. Vi har alle en interesse i, at detkommer frem og bliver rettet.Herefter vil jeg gerne slå en ting fast. Regeringen vil ikkeacceptere socialt bedrageri.Når man begår socialt bedrageri, forbryder man sig mod defælles og kollektive spilleregler. Socialt bedrageri erundergravende for vores fælles velfærdssamfund, og det erderfor vigtigt for mig, at vi arbejder for at sætte ind modsocialt bedrageri.Emnet for samrådet i dag er Arbejdsmarkedsstyrelsensmanglende opmærksomhed på målsætningen om
gennemførelse af et specifikt antal kontrolaktioner i lufthavnenmed henblik på at afdække og sætte ind mod socialt bedrageri.
Som led i finanslovsaftalen for 2011 indgik den tidligereregering sammen med Dansk Folkeparti ogKristendemokraterne enAftale om en styrket indsats modsocialt bedrageri.Det fremgår af aftalen, at der skal ske enintensivering af lufthavnstilsynet, og at der derfor i årene2011-2014 skal gennemføres minimum 25 kontrolaktioner omåret, og at aktionerne ikke kun skal gennemføres i KastrupLufthavn, men også skal omfatte andre lufthavne oggrænseovergange.Imidlertid har det vist sig, at Arbejdsmarkedsstyrelsen ikkehar været opmærksom på målsætningen og derfor kun hargennemført 11 kontrolaktioner i 2012. Styrelsen har såledesikke levet op til målsætningen i aftalen.Det har herudover vist sig, at alle 11 kontrolaktioner i 2012blev gennemført i Kastrup Lufthavn.Arbejdsmarkedsstyrelsen har således heller ikke levet op tilden del af målsætningen, som handler om, at kontrollen ogsåskal omfatte andre lufthavne og grænseovergange.Jeg vil gerne gøre det helt klart, at når der indgås en politiskaftale, så skal Arbejdsmarkedsstyrelsen selvfølgelig leve op tilsine forpligtelser i aftalen.Jeg finder det derfor meget utilfredsstillende, at det ikke ersket. Jeg har på den baggrund indskærpet, atArbejdsmarkedsstyrelsen fremover skal leve op til sineforpligtelser.Jeg har desuden bedt styrelsen om i 2014 at gennemføre detantal kontrolaktioner, som ikke blev gennemført i 2012 – udover de minimum 25 kontrolaktioner som skal gennemføres iår. Dette for at indhente det forsømte. Herunder eventuelleindtægter, der måtte tilfalde statskassen.
2
Jeg har til brug for min besvarelse af samrådsspørgsmålet idag bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen om at udarbejde enredegørelse om lufthavnstilsynet og om styrelsens manglendeopmærksomhed om målsætningen.Jeg har i tillæg hertil bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen om atfølge op over for mig og således orientere mig omgennemførelsen af lufthavnstilsynet for hele 2013 oghenholdsvis efter 1. og 2. halvår 2014. Disse orienteringer viljeg for god ordens skyld også sende tilBeskæftigelsesudvalget.I det følgende vil jeg kort referere Arbejdsmarkedsstyrelsensredegørelse.
Arbejdsmarkedsstyrelsens redegørelse:Der blev i 2011 gennemført i alt 36 kontrolaktioner i regi aflufthavnstilsynet.
De 28 aktioner blev gennemført i Kastrup Lufthavn, mens 8aktioner blev gennemført ved andre grænseovergange, nemligRødby, Gedser og grænsen til Padborg.I 2012 gennemførte Arbejdsmarkedsstyrelsen 11 kontrol-aktioner. Arbejdsmarkedsstyrelsen var ikke opmærksom påmålsætningen om gennemførelsen af minimum 25kontrolaktioner årligt ved sin tilrettelæggelse af tilsynene i2012.Alle aktionerne i 2012 blev gennemført i Kastrup Lufthavn.I perioden 1. januar 2013 til 1. oktober 2013 er der blevetgennemført 6 kontrolaktioner – alle i Kastrup Lufthavn.Efter at Arbejdsmarkedsstyrelsen i september måned påbaggrund af et folketingsspørgsmål blev opmærksom påmålsætningen i aftalen, har styrelsen gennemført en rækkeyderligere kontrolaktioner.
3
Der er således blevet gennemført i alt 27 kontrolaktioner ilufthavnstilsynet i 2013. Heraf er 22 kontrolaktionergennemført i Kastrup Lufthavn og 5 kontrolaktioner ergennemført ved andre lufthavne og grænseovergange, nemligi Billund Lufthavn, ved Rødby færgehavn og ved Gedserfærgehavn. Målsætningen om at gennemføre minimum 25kontrolaktioner er hermed opfyldt i 2013.I 2013 levede styrelsen således op til både målsætningen omde 25 lufthavnstilsyn og målsætningen om at føre kontrollerved andre lufthavne og grænseovergange.
Afslutning:Som det fremgår, er Arbejdsmarkedsstyrelsens redegørelsemeget klar. Den har ikke levet op til den politiske aftale. Detbeklager styrelsen.
Jeg vil for god ordens skyld sende Arbejdsmarkedsstyrelsensredegørelse til Beskæftigelsesudvalget efter samrådet.Ligesom jeg vil sende styrelsens orientering om gennemførtekontrolaktioner som led i lufthavnstilsynet i 2013.Afslutningsvist vil jeg gerne igen understrege, at jeg finderdet meget utilfredsstillende, at styrelsen ikke har levet op tilsine forpligtelser med hensyn til lufthavnstilsynet i 2012.Jeg forventer selvfølgelig, at styrelsen fremadrettet lever fuldtud op til sine forpligtelser. Dette har jeg også indskærpet overfor styrelsen. Ligesom jeg forventer, at de indhenter detforsømte.Lad mig slå fast, at jeg er tilhænger af ret og pligt. Jeg menerat man skal stå til rådighed for sin ydelse. Jeg kan derfor klarttilbagevise, at jeg har givet nogen som helst ordre om, at manskulle neddrosle indsatsen mod socialt bedrageri.Der er sket en fejl i en styrelse. Det bør ikke kunne ske.Opgaven er nu at sikre, at det ikke sker fremadrettet.
4